Je spaargeld op een spaarrekening zetten is eigenlijk al lang niet meer interessant. De rentes op dergelijke spaarrekeningen zijn namelijk enorm laag. Sterker nog, sommige banken hanteren negatieve rentes op hun spaarrekeningen. Dat wil zeggen dat je dus moet betalen om te ‘mogen’ sparen. Dat is natuurlijk van de zotte, waardoor steeds meer mensen op zoek gaan naar andere manieren om met hun spaargeld om te gaan. Een optie die veel mensen ontdekken is het investeren in vastgoed, van oudsher al een stabiele mogelijkheid tot investeren.
Tegenwoordig kun je online allerlei cursussen en masterclasses volgen om meer kennis te vergaren over het investeren in vastgoed, zoals bij Great Property Experience. Dit soort partijen hebben veel kennis en door zelf goede research bij hen te doen, kom je al heel ver.
Passief of actief investeren
Voor de meesten is het investeren in vastgoed iets wat erbij wordt gedaan. Dan is passief investeren het meest interessant. Hierbij koop je een pand aan, renoveert dit, waarna je het gaat verhuren. Hierdoor heb je rendement voor langere termijn gezien de stijging van de waarde van het huis én de stijging van de huur. Die huur is ook jouw korte termijn rendement. Om als particulier in de voordelige box 3 te vallen met jouw verdiensten uit het pand, is het belangrijk dat je niet vaker dan eens in de drie jaar een pand verkoopt en bovendien werkzaamheden uitbesteedt.
Actief investeren
Bij actief investeren moet je rekenen op een flinke tijd- en werkinvestering wanneer je overgaat in het aankopen van het vastgoed. Een actieve investeerder neemt de tijd om beschikbaar vastgoed te onderzoeken, de juiste deals daaruit weet te maken. Daarnaast moet je als een actieve investeerder durven te investeren in renovatie en ook direct weer kunnen doorverkopen met winst. In dit geval is het dus meer een full time job, dan iets wat je erbij doet.
Investeren in vastgoed is een commerciële aangelegenheid
Heb je eenmaal besloten om te gaan investeren in vastgoed, dan moet je nooit vergeten dat dit een commerciële aangelegenheid is en dat je alle kosten zo goed mogelijk in kaart moet hebben. Lopen die namelijk te hoog op, dan kun je geen winst meer maken. Mocht je bijvoorbeeld sommige vergunningen om te bouwen niet krijgen, dan is het belangrijk dat je een ander plan hebt, waarbij je ook hebt berekend of je nog altijd genoeg winst haalt uit de verhuur of verkoop van het pand. Stel van tevoren je gewenste rendement vast zodat je een duidelijke richtlijn hebt over wat je wilt verdienen. Wat is je doel en passen de mogelijkheden bij jouw belegging óók als plan A niet doorgaat?
Mensen denken vaak dat beleggen in vastgoed makkelijk geld verdienen is. Je moet echter beseffen dat voor elke euro die je verdient, je ook gewoon moet werken. Je moet namelijk na de aankoop ook zorgen dat alles voor de huurders in orde blijft. Zorg dus dat je ook altijd een andere inkomstenbron hebt, zeker bij commercieel vastgoed. Bij de verhuur van woonruimte heb je uiteraard een vrij zeker inkomen, maar ook in tijden van crisis moet je genoeg achter de hand hebben om bijvoorbeeld een jaar lang je hypotheek te kunnen overbruggen. Beleggen blijft immers altijd een risico. Denk er dan ook niet te licht over en verdiep je goed in de materie voor je het besluit neemt om in vastgoed te investeren.