Een tweede badkamer: in het dagelijks leven mis je hem wellicht niet, maar als je er eenmaal aan hebt toegegeven, wil je nooit meer zonder. De Engelsen plaatsen al generaties lang extra badkamers thuis, en ook in Nederland laait de trend op. Waarom dat is en vooral waar je aan moet denken, dat lees je hier.
Badkamer nooit voor jezelf
Je kent de volgende situatie vast wel. In de ochtend heeft heel jouw gezin haast, maar moet ook iedereen nog even snel douchen en zich klaarmaken voor de dag. Voor je goed en wel de deur uit kunt, ben je al snel een uur verder en loopt je planning voor die dag al in de soep. Of je wilt nog even snel gel je haar te doen, tanden poetsen of de make-up een final touch geven voordat je weggaat en de badkamer staat stampvol met al je gezinsleden die precies hetzelfde idee hadden.
Pubers in huis? Dan willen zij écht de badkamer niet meer delen zoals ze dat vroeger wel deden. Het slot gaat op de badkamerdeur en jij kunt op de gang mooi wachten tot het je beurt is. Soms moet je je in de gekste bochten wringen om jouw plek in de badkamer veilig te kunnen stellen. Mocht je hier dagelijks tegenaan lopen? Denk dan eens na over een tweede extra badkamer.
Veel ruimte nodig?
Veel mensen denken dat een extra badkamer veel ruimte in moet nemen, maar dat is in veel gevallen echt niet zo. Heeft ‘de grote badkamer’ al een mooi bad en inloopdouche, dan hoef je al deze luxe echt niet ook in die extra badkamer te zetten. Met een mooie douche en riante wasbak maak jij van een oude kleine studeerkamer of rommelhok al een prachtige extra badkamer. Heb je in de hoofdslaapkamer veel ruimte over? Dan zou je er ook altijd voor kunnen kiezen om van een deel van deze kamer een badkamer te maken. Plaats hier een extra wand in en verstop daar jouw eigen badkamer ‘en suite’ van.
Do’s en don’ts voor extra badkamer
We zullen niet liegen: een extra badkamer is niet één-twee-drie geïnstalleerd. Zeker een badkamer en suite kan een flink karwei zijn. Denk aan een nieuwe afvoer of een hydrofoorpomp voor de tweede douche. Het afvoeren van overtollig vocht is vooral in een badkamer en suite erg belangrijk. Een goede afzuiginstallatie is dan ook een must waar je goed op moet letten. Ook moet er uiteraard voldoende afschot zijn, zodat er geen water naar je slaap- of kleedgedeelte loopt.
Ga je voor een badkamer en suite? Gebruik dan veel glas en probeer een losstaand bad. Dit maakt jouw extra badkamer helemaal af en geeft het geheel een super luxe uitstraling. Iets wat niet aan te raden is, is de installatie van een wc in je extra badkamer (en suite). Dit neemt niet alleen nare geurtjes met zich mee, ook de privacy kun je niet altijd garanderen die wel gewenst is. Is er daarom niet per se een extra toilet nodig? Laat deze dan zeker achterwege.
Hopelijk heb je zo genoeg inspiratie opgedaan voor jouw extra badkamer (en suite). Mocht je nog met vragen blijven zitten, schakel dan zeker de hulp van een specialist in.