Read Time:2 Minute, 39 Second

Ons energieverbruik staat vaak in het thema van ‘besparen’ en ‘milieuvriendelijk’. Er zijn veel ontwikkelingen waardoor ons energieverbruik in de toekomst verandert. Neem de afspraak in het regeerakkoord: in 2050 moet iedereen aardgasvrij wonen om CO2-uitstoot te beperken. Zoals je ziet gaat er een aantal jaar overheen voordat we zo ver zijn. Om toch zo snel mogelijk energie te besparen, kun je nu al besparende maatregelen nemen die ook goed zijn voor je portemonnee. Hier lees je een aantal effectieve maatregelen.

1. Het isoleren van de woning

Van de vloer, de muren en tot aan het dak: alles kun je isoleren. Dit levert je veel wooncomfort op, want het blijft ‘s winters lekker warm in huis. Ook hoef je minder te stoken om je huis te verwarmen dus een eenmalige investering bespaart je uiteindelijk veel geld.

Je kunt kiezen voor spouwmuurisolatie waarbij er tussen de buitenmuur en de binnenmuur isolatie wordt aangebracht, zodat minder warmte door de muren lekt. Vooral bij woningen die voor 1980 zijn gebouwd heeft dit effect. De vloer kun je isoleren door bijvoorbeeld aan de onderkant van de vloer isolatiemateriaal aan te laten brengen.  

2. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat geeft inzicht in hoeveel energie je verbruikt. Ook kun je op afstand de verwarming regelen. Dus vergeet je een keer om de verwarming uit te zetten, dan kun je deze eenvoudig uitschakelen via een app. Ook zijn sommige slimme thermostaten zelflerend, waardoor ze precies weten wanneer jij uit bed komt of thuis komt van je werk. Dan zorgen ze ervoor dat voor die tijd de verwarming weer aanspringt en in de tussentijd wordt er geen energie verspild.

3. Isolatie achter je verwarming

Een simpele maar effectieve methode is radiatorfolie aan de achterkant van de verwarming aanbrengen. Een radiator straalt namelijk ook warmte uit naar de muur, waardoor er veel verloren gaat. Door radiatorfolie te gebruiken, wordt dit voorkomen.

4. Dubbel glas

Wie een huis heeft met enkel glas kent het vast wel: je wilt in de winter vlakbij het raam zitten en naar buiten staren, maar het voelt toch wat koud aan door de tocht. Met dubbel glas is dit probleem aan te pakken. Er zijn meerdere soorten dubbele beglazing, waaronder HR(++) glas. Dit type zorgt voor goede isolatie en daarmee voor veel comfort. Hoe beter de isolatie, hoe eerder je het geïnvesteerde geld hebt terugverdiend.

5. Groene energie

Zoals je hierboven leest, zijn er veel duurzame maatregelen voor je woning mogelijk. Het levert je een comfortabel warm huis op en is ook nog eens goed voor je portemonnee. De meeste mensen zullen echter altijd voor een deel energie blijven verbruiken. Gelukkig heb je de keuze om voor energie te kiezen die duurzaam opgewekt is. Welke energieleverancier 100 procent groene energie aanbiedt, zie je in een duidelijk overzicht als je gaat energie vergelijken. Je hoeft alleen nog maar even met de filter aan te geven dat je kiest voor 100% groene stroom. Bovendien zorg je met energietarieven vergelijken ervoor dat je altijd het goedkoopste energiecontract hebt, omdat energieleveranciers op websites van energievergelijkers hun voordeligste aanbiedingen hebben staan. Voordeliger dan wanneer je rechtstreeks bij de energieleverancier een contract afsluit. Zo betaal je nooit teveel voor je groene energie.    

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Fleur je huis op met een gekleurde bank
Next post Snel en eenvoudig je trap renoveren