Read Time:2 Minute, 13 Second

Als je je woning in Amsterdam wilt verhuren, krijg je te maken met een heleboel nieuwe begrippen. Of je nu een verhuurmakelaar Amsterdam in de arm neemt of dat je besluit om alles zelf te doen, enige kennis is wel een vereiste. Zo zal je bijvoorbeeld begrippen als ‘vrije sector’, ‘sociale huurwoningen’ en ‘particuliere verhuur’ veel horen vallen. Daarom leggen wij je deze begrippen even haarfijn uit. 

Een woning als pensioenpotje

Investeren in vastgoed blijft een populaire belegging. Mensen kopen een huis of appartement naast hun eigen woning en verhuren deze. Beleggen in vastgoed kan, als je het geld hebt om zo’n grote belegging te doen, bijvoorbeeld aantrekkelijker zijn dan sparen via de bank. Woningen zijn namelijk een mooi pensioenpotje.

Maar kan je als particuliere verhuurder de huurprijs dan zelf bepalen? Helaas niet. De huurprijs van je woning wordt namelijk bepaald door het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel. Dit puntensysteem, dat te vinden is op de website van de Huurcommissie, kent een aantal punten aan de kwaliteit van jouw woning toe. Het systeem berekent de punten op basis van onder andere: 

  • Woonoppervlakte in m2
  • Aanwezige voorzieningen (bijvoorbeeld in de keuken, badkamer, etcetera)
  • De aanwezigheid van een buitenruimte
  • Energielabel van de woning
  • De WOZ-waarde

Dit aantal punten is verbonden aan een bepaalde prijs. Is de berekende prijs van jouw huurwoning boven de € 808,06 (2023)? Dan valt jouw woning in de vrije sector. In dit geval kan jij als verhuurder de huurprijs zelf bepalen. Bij huurwoningen die onder de € 808,06 scoren, zijn de huurprijzen gereguleerd. De maximale huurprijs wordt in dat geval bepaald op basis van het aantal punten. Voor de sector met gereguleerde huurprijzen wordt vaak het begrip ‘particuliere verhuur’ gebruikt. 

Regels van de vrije sector

Zoals net vermeld vallen huurwoningen met een berekend bedrag boven de € 808,06 in de vrije sector. In de vrije sector zijn veel minder regels, omdat er simpelweg nog geen regelgeving op dit gebied is. Er is geen huurprijsplafond of inkomensplafond, maar de huurders hebben in deze sector ook geen recht op huurtoeslag. Daarnaast is er geen sprake van een jaarlijkse huurverhogingsgrens. Wel moet de huurverhoging in het huurcontract worden vermeld. In principe is het verhuren van je woning in de vrije sector dus gunstiger. Maar dan moet je woning of appartement dus wel veel punten scoren in het woningwaarderingsstelsel. Heb jij nou zo veel woningen in je portefeuille dat je het een beetje zat wordt om elke keer het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel in te vullen? Dan is het wellicht tijd om een bedrijf in de arm te nemen dat zich specialiseert in vastgoedbeheer, zodat een expert jou kan ontzorgen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Je huis duurzaam schoonmaken Previous post Je huis duurzaam schoonmaken doe je zo!
Next post De voordelen van het spuiten van deuren in plaats van vervangen