De waarde van een woning wordt natuurlijk onder andere bepaald door het woonoppervlak, de energiezuinigheid en de locatie. Maar wat als je nu meer woonoppervlak kunt creëren zonder hier al te veel gekke verbouwingen voor te hoeven doen? Zo verhoog je het woonoppervlak, vermeerder je de waarde en geef je jezelf ook nog eens extra leefruimte! Dat is precies wat een dakkapel voor je kan doen. Maar kun je de investering in een dakkapel eigenlijk wel terugverdienen?
De kosten
Hoewel een dakkapel je ontzettend veel mogelijkheden geeft, is het ook een behoorlijke investering. Afhankelijk van het materiaal dat je kiest (zo is hout bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan polyester) betaal je al snel tussen de 2.500 en tot wel 10.000 euro voor je dakkapel. Deze dakkapel kosten zijn natuurlijk afhankelijk van allerlei verschillende factoren. Denk hierbij aan het materiaal dat je wilt gebruiken, maar ook aan de helling van je dak, de grootte van de dakkapel en het soort raam dat je er uiteindelijk graag in wilt hebben. Hoewel een dakkapel deze kosten over het algemeen meer dan waard is, is het ook wel fijn om te weten of je dit ook daadwerkelijk terug ziet in de waarde van je woning.
De waardevermeerdering
Hoe snel je jouw dakkapel terug kan verdienen hangt natuurlijk af van de keuzes die je maakt. Een houten dakkapel geeft een fijne, natuurlijke uitstraling en is een stuk goedkoper; maar vraagt ook om meer onderhoud. Daarnaast kun je nog kiezen tussen een prefab constructie of een stukje maatwerk; allemaal keuzes die invloed hebben op de kosten én de uiteindelijke waardevermeerdering. Hoeveel de waarde van je woning groeit na het plaatsen van een dakkapel hangt af van verschillende factoren:
- De investering
Ten eerste heeft de investering die je doet een grote invloed op de uiteindelijke waardevermeerdering. Een simpele prefab houten dakkapel zal je minder extra waarde opleveren dan een kunststof maatwerk dakkapel. - De grootte
Ook de grootte (en dus de hoeveelheid extra woonoppervlak) van de dakkapel speelt een grote rol. Hoe meer woonoppervlak je creëert, hoe meer waarde je woning krijgt. - De afwerking
Laat je alles meteen goed isoleren, dan zorg je ook op deze manier weer dat je woning meer waarde krijgt. Daarnaast kun je ook mooie subsidies terugkrijgen van de overheid. - De woning
Een dakkapel moet natuurlijk effectieve meerwaarde hebben en bij de woning passen. Een zolder met weinig ruimte heeft minder baat bij een dakkapel dan een zolder met potentie tot het creëren van nuttig woonoppervlak. Daarnaast zal een villa met 6 slaapkamers minder in waarde groeien door een dakkapel dan een kleine woning met 2 of 3 slaapkamers.
Een dakkapel kan dus een waardevolle toevoeging zijn aan je woning; maar de daadwerkelijke waardevermeerdering hangt af van de situatie.