In de badkamer glijd je uit. Bots! Tegen de douchedeur. Breekt die in scherpe stukken, dan kun je zo naar het ziekenhuis en dat is het laatste wat je wilt. Veiliger douchen of badderen? Met veiligheidsglas in je badkamer voel je je al veel geruster, maar je wilt jezelf ook eerst goed informeren. Lees hier de belangrijkste informatie over veiligheidsglas en maak straks een goede keuze!
Wat is veiligheidsglas precies?
Veiligheidsglas is dikker en vijf keer sterker dan gewoon glas. Stoor je per ongeluk tegen een douchedeur van gewoon glas, dan breekt het glas in zeer scherpe stukken. Veiligheidsglas breekt minder snel, maar als het breekt valt het in honderden zeer kleine afgeronde stukjes uiteen. De kans op een verwonding is dan vele malen kleiner. Dat is geruststellend, zeker als je (kleine) kinderen hebt. Je badkamer moet vooral voor hen een veilige plek zijn!
Je kunt diverse dingen van veiligheidsglas laten maken voor je badkamer. Het hangt natuurlijk af van je wensen. Meestal bestelt men veiligheidsglas voor:
- Douchedeuren
- Douchecabines
- Douchewanden (heel modern)
- Glazen planken
Soorten veiligheidsglas: wat is mogelijk?
Al speurend op internet kom je verschillende aanbieders tegen in veiligheidsglas en dat maakt een goede keuze maken een beetje lastig. Het is dan al sowieso goed om te weten dat veiligheidsglas in drie soorten verkrijgbaar is. Denk aan:
- Gehard glas (dit wordt o.a. voor douchedeuren gebruikt)
- Gelaagd glas
- Draadglas
De eerste glassoort wordt voor douchedeuren gebruikt. Die moet je dus hebben. De tweede soort, gelaagd glas, wordt meestal gebruikt voor ramen en deuren. De laatste, draadglas, is vooral sierglas (bijv. voor tafels, trappen of deuren).
Kies voor een passend design
Veiligheidsglas kun je op diverse manieren in je badkamer laten bewerken. Misschien wil je melkglas of spiegelglas voor het esthetisch effect? En wil je je douche afbakenen met één douchewand, voor een moderne dan wel stijlvolle look. Bespreek de mogelijkheden met een glaszetter of badkamerspecialist en je badkamer wordt niet alleen heel veilig, maar ook heel mooi.
Kies voor veiligheidsglas met een keuring
Je wilt veiligheidsglas voor je douchecabine. Prima. Maar hoe veilig is dit glas echt? Nu is glas voor douchecabines meestal 8 millimeter dik. Bovendien hoort het gekeurd te zijn door DIN (Deutsches Institut für Normung). Voldoet het glas aan deze norm? Dan is het veilig én dus geschikt voor je badkamer. Zie je nergens een DIN-norm bij het glas? Koop het dan niet, want wie weet gaat het om zeer breekbaar en dus heel onveilig glas.
Toch schade aan veiligheidsglas?
Op een dag gebeurt het toch. Door een ongeluk of door opzet breekt het veiligheidsglas in je badkamer. De glasschade oplossen? Daar moet je een ervaren glaszetter voor hebben. Een goed vakman bestelt het glas voor je en monteert het zoals het hoort. Zelf bestellen en het glas plaatsen? Dat kost je veel tijd en je wil dat het in één keer goed gebeurt, zodat je dezelfde dag nog gebruik kunt maken van je douche.