Read Time:2 Minute, 15 Second

Op deze site is te lezen hoe items uit vervlogen tijden zo nu en dan terugkeren. Schuifdeuren, open haarden en houten eettafels zijn maar enkele voorbeelden. Het is interessant om te zien welke ontwikkeling onze interieurs hebben doorgemaakt sinds de jaren ’70. Een overzicht van vijf decennia wonen in Nederland. 

Zitkuilen, kurkwanden en enorme kamerplanten

Van de enorme kasten die televisies waren in de jaren ’70, zou je nu schrikken. Ze namen veel ruimte in beslag en verbruikten meer elektriciteit. Intussen bestaat er de online energievergelijker om eventueel over te stappen, maar toen hadden we andere prioriteiten. De komst van deze stroomvreter had ook invloed op ons interieur, onze zitmeubels werden ernaartoe gericht. Ernaast stonden staande lampen, bij voorkeur met drie wendbare, metalen kappen. Je ziet ze nog steeds opduiken in vintage ingerichte woonkamers, maar gelukkig kun je er nu ledlampen indraaien. Andere bekende verschijnselen waren de zitkuil, oranje-bruin-wit behang met geometrische vormen en kurkwanden. 

Eenvoud tijdens de ’80s

Associeer je een jaren ’70-interieur met naweeën van de hippietijd, tien jaar later leek de economische crisis een rol te spelen en werden woonkamers eenvoudiger. Het woord ‘strak’ – nu noemen we dit minimalistisch – werd in dit decennium voor het eerst toegepast in woningen. Muren werden wit gekalkt en contrasteerden met zwarte kasten van geperst hout of spaanplaat. Glazen tafels en schemerlampen waren veel geziene items. 

Eclectisch en uitbundig

Kijk een aflevering van oer-sitcom Friends en je ziet dat de vrolijke stemming terugkeerde in de jaren ’90-interieurs. Deze waren uitbundig, persoonlijke spullen en accessoires mochten gezien worden en zo’n beetje alles dat niet bij elkaar paste werd gecombineerd. Nog altijd wordt het nagedaan omdat de serie nog steeds wordt bekeken, er zijn zelfs LEGO-versies verkrijgbaar. De gezellig-rommelige stijl is eveneens terug te horen in het rijke muziekaanbod uit die periode, net als in onze kleding. Tegenwoordig gebruiken we daar het woord ‘eclectisch’ voor. Ook exotische invloeden (lavalampen en Boeddhabeelden) maakten hun opwachting. 

Van industrieel naar landelijk

Met de communicatiemogelijkheden van nu wisselen trends zich razendsnel af. Een echte jaren ’00-term is ‘industrieel’, maar onze drang naar buiten zorgde ervoor dat het woord ‘landelijk’ veel genoemd wordt. Combineer dat met ‘duurzaam’ en de comeback van het materiaal hout is compleet. Dat zagen we al eerder in de kolossale houten zespersoons-eettafels, en nu ook in Frans aandoende, opgeknapte buffetkasten. Liefst met bordenrekjes. De kaal gemaakte muur met zichtbare bakstenen is al hot sinds de eeuwwisseling en het industriële aspect komt tot uiting in filmsetlampen en meer gebruik van metalen accessoires. Ook het beton wordt massaal omarmd, terwijl de houten vloer eigenlijk nooit weggeweest is. Zo blijven ook woontrends immer onvoorspelbaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
prefab kelder inrichten Previous post 10 tips hoe je je prefab kelder kan inrichten
zonnepaneel Next post Zo haal je het beste rendement uit zonnepanelen