Read Time:2 Minute, 32 Second

Onkruid verwijderen is voor veel mensen een van de vervelendste klusjes in de tuin. Het groeit hard en op plekken waar je het liever niet wil. Om die reden besluiten vele om de tuin in zijn geheel te bestraten, worteldoek te gebruiken of de bodem te bedekken met een flinke lag houtsnippers. Toch is er ook nog een andere mogelijkheid die bij vele niet bekend is, namelijk de bodembedekker.

De bodembedekker is een veelal groenblijvende, decoratieve en kruipende tuinplant die in relatief korte tijd de gehele bodem bedekt. De kruipende twijgen wortelen zich zodra deze in contact komen met de aarde waardoor de plant sterk in de breedte uitbreid. Binnen zeer korte tijd is de bodem dan ook volledig dichtgegroeid. Hierdoor kan onkruid niet meer tot ontwikkeling komen en hoeft er geen onkruid meer geplukt te worden. Daarnaast voorkomt de bodembedekker uitdroging van de bodem en bieden de bodembedekkende planten bescherming voor kleine diertjes zoals de vogel of egel. Daarbij is deze plantsoort relatief goedkoop en onderhoudsarm. Bij Plant & Grow, een webwinkel die gespecialiseerd is in de verkoop van bodembedekkers, kunnen deze planten (rechtstreeks vanaf de kweker) online worden besteld. Hierdoor ben je verzekerd van topkwaliteit bodembedekkers. Veelgebruikte bodembedekkende tuinplanten zijn:

  • Vinca: ook wel Maagdenpalm genoemd. Afhankelijk van de soort bloeit deze bodembedekker met witte, blauwe of paarse bloempjes in de maanden maart en april. De plant groeit zeer hard (woekert niet), is onderhoudsarm en jaarrond wintergroen. De plant wordt, afhankelijk van de soort zo’n 5 tot 20 cm hoog. Het blad van de ‘minor’ cultivar is zo’n 2 cm lang. De grootbladige Vinca soort, de ‘major’ heeft zo’n 4-5 cm groot blad en groeit nog een stukje harder. Bijkomend voordeel van de Maagdenpalm is dat deze zowel in de zon als de schaduw groeit.
  • Waldsteinia: een andere veelgebruikte en makkelijke, groenblijvende bodembedekker. De Nederlandse naam van deze tuinplant is de Goudaardbei. De naam heeft de plant te danken aan de gele bloempjes die in de maanden april, mei en juni verschijnen. Ook deze bodembedekker groeit goed in zowel de zon als schaduw. Hierdoor is de plant ook perfect te gebruiken als onderbeplanting bij grote bomen of heesters. De Waldsteinia bodembedekker wordt max zo’n 10 cm hoog en verspreid zich in de tuin door middel van ondergrondse wortelstokken. Woekeren doet de Goudaardbei hierbij niet.
  • Cotoneaster: ook wel (laagblijvende) Dwergmispel genoemd. Een oersterke en veelgebruikte bodembedekker. Hierbij zijn de soorten Cotoneaster dammeri en Cotoneaster procumbens ‘Queen of Carpets’ het meest gebruikt. Deze bodembedekker heeft kleine (glimmende) ronde tot ovaalvormige, groene blaadjes. In het voorjaar, begin zomer bloeit de bodembedekker met kleine, witte bloempjes. Ook deze kruipende tuinplant is jaarrond groenblijvend en onderhoudsarm. In de winter verschijnen decoratieve rode besjes die zorgen voor een mooi kleureffect en volgens in de tuin lokken.

Met informatie over deze en vele andere bodembedekkers vind je op de website van Plant & Grow. Onkruid hoeft dus niet meer bestreden te worden wanneer je gebruik maakt van de bodembedekker. Deze ‘groene’ oplossing is daarbij duurzaam, goedkoop en onderhoudsarm.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
een minimalistisch interieur Previous post Waarom een minimalistisch interieur iets voor jou is
Laat daglicht toe voor een vrolijke en frisse sfeer in je interieur Next post Laat daglicht toe voor een vrolijke en frisse sfeer in je interieur