Planten in de slaapkamer creëren niet alleen een natuurlijke en rustige sfeer, maar verhogen ook de vochtigheidsgraad in de slaapkamer. Er wordt dan ook beweerd dat slaapkamer planten een positief effect op een betere nachtrust hebben. Benieuwd welke planten geschikt zijn voor in de slaapkamer? Biano heeft een Top 5 rustgevende slaapkamer planten samengesteld!
Planten slaapkamer voor een rustige slaapomgeving
Planten in de slaapkamer kunnen een positieve bijdrage leveren aan onze algemene gezondheid. Planten zorgen namelijk voor een betere luchtkwaliteit, minder stress, een betere stemming en hebben hierdoor indirect een positief effect op de nachtrust. Creëer een groene slaapomgeving door bijvoorbeeld een groene topper op je nachtkastje of bovenop de kledingkast te plaatsen, of zet een plant bijvoorbeeld in een lege hoek in een plantenstandaard! De vraag is alleen nog welke planten dan die rust naar onze slaapkamer brengen én ook nog eens mooi zijn om naar te kijken? Deze Top 5 verdient wat ons betreft zeker in een plekje in de slaapkamer:
- Aloë (Aloë vera)
- Calathea (Calathea zebrina)
- Kaapse Jasmijn (Gardenia jasminoides)
- Vrouwentong (Sansevieria ‘Laurentii’)
- Klimop (Hedera helix)

De zuiverende en eenvoudige Aloë vera
Goed nieuws als je geen groene vingers hebt: de Aloë Vera is één van de makkelijkste planten om in leven te houden. De Aloë (Aloe) komt oorspronkelijk uit Afrika en is herkenbaar aan zijn dikke en vlezige bladeren. Een zonnig plekje bij het raam en een beetje water wanneer de bodem droog aanvoelt: en deze slaapkamer plant redt zich verder prima. Naast het feit dat deze eenvoudige vetplant een kalmerende werking op de huid heeft, zuivert de plant ook lucht waardoor jij beter kunt ontspannen. Deze plant schijnt volgens NASA voornamelijk ’s nachts zuurstof te produceren en dat helpt om in een diepe slaap te komen.
Naar bed met de Calathea Zebrina
Ook de Calathea Zebrina is helemaal op z’n plaats in de slaapkamer. De roots van de Calathea liggen in de tropische gebieden in Amerika zoals Brazilië en Columbia, waar het altijd warm en vochtig is. In de Nederlandse slaapkamer pronkt De Calathea het beste op een (half)schaduw plek. Deze kamerplant sluit ’s nachts zijn bladeren om ze vervolgens weer gezellig in de ochtend te openen! Ook de Calathea heeft een luchtzuiverende werking. En een beetje zuurstof kunnen we wel gebruiken, want wist je dat een volwassen persoon ongeveer 190 liter zuurstof gebruikt tijdens het slapen? Geef deze slaapkamer plant twee keer per week een klein beetje water en je zult hem nog lang te vriend houden.
Een oase van rust met de Kaapse Jasmijn
De Jasmijn kennen we natuurlijk uit de tuin, maar er bestaat ook een kamerjasmijn. Deze Kaapse Jasmijn (Gardenia jasminoides) komt oorspronkelijk uit China en Japan en werd vanwege zijn elegante witte bloemen en heerlijke geur vroeger veel als knoopsgatbloem gedragen. Naast zijn prachtige verschijning heeft de Kaapse Jasmijn ook een rustgevend effect op zowel het lichaam als de geest. Als deze slaapkamer plant op kamertemperatuur staat, heeft ‘ie ongeveer twee keer in de week water nodig. De kluit moet voor de volgende gietbeurt vochtig aanvoelen, maar mag niet in een laag water komen te staan.
De kracht en pracht van de Sansevieria
De oersterke vrouwentong (Sansevieria) is een lid van de Agavaceae en komt van oorsprong uit tropische gebieden. Terwijl deze vetplant met zijn rechtopgaande vetplantachtige bladeren mooi staat te wezen, werkt deze slaapkamer plant snoeihard voor jouw gezondheid. De Sansevieria verhoogt namelijk de zuurstofgehalte in jouw slaapkamer, dat op zijn beurt weer goed is voor een regelmatige ademhaling, oogirritaties, een goed immuunsysteem, minder hoofdpijn en een betere slaaprust. Bovendien doet de oersterke Sansevieria het prima in een donkere omgeving en is daarom perfect voor in de slaapkamer. Een keertje in de week water geven is voldoende om de Sansevieria zijn werk te laten doen.
Een frisse slaapkamer met de Engelse klimop
De Engelse klimop, de Hedera helix, is inheems in zowel Europa, Noord-Afrika als Azië. Deze groene klimmer is een klassieker binnen- en buitenshuis en staat in de lijst van NASA met stip op nummer één als het gaat over de luchtzuiverende werking in huis. Door de luchtzuiverende eigenschappen is de plant een echte aanrader voor mensen met luchtproblemen, zoals astma-klachten en allergieën. De klimop filters ruimt alle stoffen waar jij allergisch voor bent op. Om precies te zijn: deze plant filtert de formaldehyde uit de lucht. Plaats de klimop in een plantenstandaard of in een hangpot en geef hem de ruimte om te groeien.