Read Time:2 Minute, 46 Second

Een nieuwe tuin aanleggen

De tuin is the place to be nu de zomermaanden eraan komen, en de beste manier om die periode in te zetten en volop van je terras en/of tuin te kunnen genieten is door deze te vernieuwen. Want wat is er aangenamer dan een tuin die een volledig vernieuwde en moderne uitstraling heeft? De volgende tips kunnen helpen bij een het aanleggen van een nieuwe tuin en geven een goed beeld van waar je best op let.

De vloer: beton, keramische tegels of natuursteen?

De verharding van de ondergrond is een complex aspect van een nieuw tuinaanleg: het is echter ook bepalend voor de kwaliteit én de uitstraling van de tuin, en verdient dan ook wat aandacht. De traditionele keuzes zijn een natuursteen verharding of betonverharding, waarbij ook nog gekozen kan worden tussen klinkers of tegels. Dit is vooral afhankelijk van de persoonlijke smaak: tegels geven de tuin een rustige uitstraling, terwijl klinkers het iets drukker maken.

Keramische tegels zijn een relatief nieuw ontwerp, maar zijn veelbelovend: ze zijn zowel maat, -kleur als slijtvast, krassen niet en zijn erg hard waardoor vlekken geen kans maken. Daarbij zijn ze helemaal niet glad en relatief licht. Er zijn oneindig veel kleuren en ontwerpen te vinden, en keramische tegels zijn dan ook het overwegen waard.

buitenverlichting

Een vijver aanleggen?

Eerst en vooral moet er rekening gehouden worden met bijvoorbeeld kinderen: een vijver aanleggen is in dat geval misschien niet zo’n goed idee, tenzij er een omheining rond geplaatst wordt. Ook kan men eerst voor een gazon kiezen en eenmaal de kinderen ouder zijn overgaan tot een vijver.

Een vijver dient goed te zijn ingericht (denk daarbij aan de correcte diepte-oppervlakteverhouding en een degelijke filter): op die manier blijft het onderhoud minimaal. Een filter is vooral belangrijk als het gaat om een vijver waar veel vis en haast geen planten in aanwezig zijn: hoe meer vissen, hoe groter de filter moet zijn.

Leg ik een zwembad aan, en welk type?

Een zwembad geeft ongetwijfeld een luxueuze uitstraling aan de tuin, en er is keuze tussen verschillende soorten. Zo kun je een prefab zwembad laten plaatsen, of een bouwkundig zwembad. Het voordeel van een prefab zwembad is dat het sneller en eenvoudiger aan te leggen is en heel wat goedkoper uitkomt. Een bouwkundig zwembad biedt dan weer het voordeel dat je helemaal zelf kunt bepalen welke vorm het krijgt en waarmee je het uitrust.

Waarom het zwembad niet combineren met een sauna of jacuzzi? Zo kun je ook tijdens de wintermaanden ontspannen. Het onderhoud kan je zelf doen, maar het is aangeraden om éénmaal per jaar onderhoud aan de filterinstallaties en dergelijke te laten uitvoeren door de zwembadbouwer.

zwembad in de tuin

Terrasoverkappingen: functioneel en stijlvol

Tenslotte kan de tuin stijlvoller gemaakt worden met behulp van een terrasoverkapping. Een dergelijke overkapping biedt niet enkel schaduw op het terras op warme dagen, maar kan ook in de winter dienen als bescherming tegen de regen. Daarbij kan er gekozen worden voor een vaste overdekking, of één die je handmatig (of automatisch) kan uitschuiven.

Terrasoverkappingen van Tuinmaximaal komen in verschillende materialen zoals hout, aluminium of staal: een houten overkapping geeft een avontuurlijke sfeer aan het terras, terwijl staal en aluminium dan weer steviger zijn en iets moderner ogen. Hoe dan ook ideaal om de tuin er als nieuw te doen uitzien!

terrasoverkapping

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Industriële badkamers: stoer, trendy en sfeervol
Next post De top 5 van industriële tafels