Read Time:2 Minute, 19 Second

Verlichting is een belangrijk onderdeel van een woning en dus ook van de badkamer. Toch zijn er in deze vochtige ruimte een aantal specifieke punten waar je rekening mee moet houden. Veiligheid is hier een heel belangrijk onderdeel van.

De verschillende soorten verlichting

We gaan eerst wat dieper in op de verschillende soorten verlichting. Hierdoor krijg je een beter beeld wat er allemaal nodig is in een badkamer.

Basisverlichting: De basisverlichting is de algemene verlichting van een ruimte. In dit geval betekent het dat de lampen de gehele badkamer gelijkmatig moeten belichten. Hier worden meestal eenvoudige plafondlampen of spots voor gebruikt. Tip: kijk eens op https://www.ledinbouwspotsleds.nl/ voor allerlei LED inbouwspots.

Taakverlichting: Taakverlichting zorgt ervoor dat je goed kunt zien wat je aan het doen bent. Dit is handig voor tijdens het scheren, je haren doen of make-up aanbrengen voor de spiegel. Je kunt deze taakverlichting op ooghoogte ophangen, maar je kunt ook kiezen voor een badkamerspiegel waar deze verlichting al in is verwerkt.

Sfeerverlichting: Met de sfeerverlichting creëer je een aangename en rustgevende uitstraling. Hiervoor kun je zacht en warm licht gebruiken of een dimmer aansluiten op de basisverlichting.

De IP-waarde van de verlichting

Bij badkamerverlichting is de veiligheid heel belangrijk. Er worden dan ook bepaalde eisen aan gesteld. Om het voor iedereen duidelijk te maken, zijn er IP-waardes terug te vinden op de verpakking van een lamp. Deze waardes geven aan of de armatuur van een lamp goed tegen water, vocht en stof kan. Hoe hoger het getal, hoe beter de lamp beschermd is.

De verschillende badkamerzones

Een badkamer bestaat uit een aantal zones, aangegeven met cijfers. Deze getallen geven aan hoe dicht de zone bij een waterbron zit. Deze informatie is heel belangrijk voor de veiligheid en de plaatsing van de lampen.

Zone 0: Zone 0 staat direct in contact met een waterbron. Denk aan een badkuip of een douche. Hier kun je dus niet zomaar verlichting plaatsen. De lampen moeten volledig waterdicht zijn en geschikt zijn voor onderdompeling. De IP-waarde moet minimaal 67 zijn.

Zone 1: Deze zone zit vlak bij zone 0. Het staat niet direct in contact met een waterbron, maar wel met de directe omgeving. Het is een gebied bij een bad of douche tot 2,25 meter hoog. De verlichting in deze zone moet waterstraaldicht zijn en een minimale IP-waarde van 65 hebben.

Zone 2: Zone 2 is de ruimte rondom het bad, de douche of een wastafel. Het gaat om een straal van 60 centimeter. De lampen die je hier ophangt moeten spatwaterdicht zijn met een IP-waarde van 44.

Zone 3: In zone 3 is er alleen sprake van vocht. Een lamp met IP-waarde 21 is dan voldoende. Deze verlichting is drupwaterdicht en dus vochtbestendig.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
ganzendons dekbed Previous post De voordelen van een ganzendons dekbed
visgraat houten vloer Next post Authentieke elementen behouden in een modern interieur