Read Time:2 Minute, 16 Second

Ladders zijn een van de meest gebruikte huis-, tuin- en keukenhulpmiddelen van Nederland. Dat komt doordat ze multifunctioneel inzetbaar zijn bij een hele hoop klusjes. Toch gebeuren er nog te vaak ongelukken met ladders die tot ernstig letsel kunnen leiden. Het stabiel opstellen van je huishoudtrap, opvouwbare ladder of telescoopladder blijft enorm belangrijk. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in dit artikel.

Werken op een ladder: is dat toegestaan?

Een ladder wordt vaak gebruikt om langduriger op te werken, maar mag dat eigenlijk wel? Volgens de wet is een ladder slechts een ‘toegangsmiddel’: een voorwerp dat je mag gebruiken om op een hoger punt te geraken. Dat betekent dat je officieel maar kortstondige taken op een ladder uit mag voeren. De maximale duur op een ladder is 2 uur, waarbij de reikwijdte vanaf de ladder niet breder mag zijn dan 1 armlengte. Voldoet de klus die je hiervoor voor ogen had niet aan deze eisen? Dan kun je eens kijken naar alternatieven, zoals een (rol)steiger. Zo blijft het voor iedereen veilig.

Tips voor een veilige en stabiele ladder

  • Kies voor een ladder die lang genoeg is. Een ladder is hoog genoeg wanneer deze ongeveer 1 meter boven het werkvlak uitsteekt.
  • Plaats de ladder op een vlakke, stabiele en stevige ondergrond. Voldoet de ondergrond niet volledig aan je wensen? Maak dan gebruik van een laddermat.
  • Voorkom dat de ladder wegglijdt tijdens het werken. Dit kun je doen door de ladder bovenaan het werkvlak vast te maken. Ook kun je antislippoten of een stabiliteitsbalk gebruiken voor meer stabiliteit.
  • Hanteer een plaatsingshoek van ongeveer 75°. Deze hoek kun je checken met de volgende methode: Plaats je tenen aan de onderkant van je ladder en neem de ladder zelf vast door je armen recht vooruit te strekken. Kun je niet bij de ladder of hoef je je armen niet volledig te strekken? Dan moet je de ladder in een andere hoek zetten.
  • Werk je met een uitschuifbare ladder? Houd er dan rekening mee dat je minimaal 4 sporten overlap moet hebben tussen de onderladder en bovenladder. Maak deze twee ook goed aan elkaar vast, zodat dit tijdens het werken niet ineens los kan klappen.
  • Gebruik de juiste accessoires bij het werken op hoogte. Neem bijvoorbeeld haken die je kunt gebruiken om de ladder te bevestigen aan een dakgoot: die zorgt voor extra stabiliteit. Gebruik accessoires echter alleen wanneer ze goed passen bij de ladder. Maak dus geen eigen accessoires en bedenk ook geen andere functies voor al bestaande accessoires. 
  • Werk je met een scharnierladder, vouwladder of dubbele ladder in de spreidstand? Bevestig de scharnieren van deze ladders dan altijd in de geborgen stand, zodat deze niet om kunnen klappen tijdens het gebruik.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Hoe weet je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?
Next post De juiste raamdecoratie om het meeste uit je huis te halen