Read Time:2 Minute, 44 Second

Slimme tips om energie te besparen

Elektriciteit besparen is vanzelfsprekend verstandig. En hoe meer verschillende mogelijkheden je benut, des te meer euro’s je overhoudt in je portemonnee. Van je totale energierekening zorgen alle apparaten en lampen die in je huis aanwezig zijn per slot van rekening voor zo’n 40 procent van de totale kosten. De overige 60 procent gaat op aan de verwarming van je woning en aan warm water. In dit artikel ontdek je, hoe je middels een reeks tips energie besparen kunt, zonder dat je dat doorgaans veel inspanning kost.

Met deze verlichting tips energie besparen

De verlichting van je huis is de meest voor de hand liggende energieverbruiker waarop je kosten kunt besparen. Lampen uitschakelen als je niet continue in bepaalde ruimten verblijft, is eigenlijk een vanzelfsprekendheid. Toch sijpelt in menig huishouden nog flink wat stroom weg door onachtzaamheid op dit vlak. Dit probleem kan echter worden opgelost door lichtschakelaars door bewegingsmelders te vervangen in ruimten waarin je niet regelmatig verblijft. Deze schakelaars zorgen er dan voor dat het licht automatisch aan gaat op het moment dat je een ruimte betreedt en weer uit gaat als de sensor detecteert dat enkele minuten geen beweging meer in de ruimte plaatsvindt. Ben je van mening dat middels deze tips energie besparen lastig is, omdat je zelf niet zo’n ervaren klussers bent, dan kun je hiervoor vanzelfsprekend een beroep doen op de vakmensen van www.elektriciensamstelveen.nl 

tips energie besparen

Het is sowieso verstandig om zo mogelijk alle lampen in je woning te vervangen door een energiezuinige variant. Lange tijd stonden wat dat betreft de zogenoemde spaarlampen aan de top, maar deze worden qua prijs en energiezuinigheid inmiddels ingehaald door LED-lampen. Naast het ongekend lage energieverbruik ten opzichte van gloei- en spaarlampen, is ook de zeer lange levensduur van LED-lampen een belangrijke besparingsfactor. De lampen zijn in aanschaf wellicht iets duurder dan andere varianten, maar ze gaan tientallen jaren mee, zodat ze zichzelf dubbel en dwars terugverdienen.

Met deze aankoop tips energie besparen

Een zuinige levensstijl is natuurlijk prijzenswaardig, maar in een aantal gevallen kan het juist lonend zijn om euro’s te investeren, zodat je de komende jaren uiteindelijk nog meer elektriciteit besparen kunt. Deze stelling is met name van toepassing op koelkasten. In veel huishoudens gaan dit soort apparaten tien jaar of langer mee. Oude koelkasten zijn echter ware energievreters en je snijdt jezelf in je vingers als je het oude apparaat niet vervangt door een exemplaar met een A+++ label. Ook op het gebied van wasmachines en wasdrogers zijn er inmiddels volop ontwikkelingen om energiezuinigere varianten op de markt te brengen. De aanschaf van dergelijke nieuwe apparaten verdient zich in betrekkelijk korte tijd terug dankzij een aanmerkelijk lagere energierekening.

Met deze sluipverbruik tips energie besparen

In vrijwel elke woning bevinden zich zogenaamde sluipverbruikers. Dat zijn apparaten die dag en nacht aan staan om bijvoorbeeld continue de juiste tijd aan te geven. Met een beetje pech nemen deze sluipverbruikers maar liefst 10 procent van je energiekosten voor hun rekening. Doch niet alle sluipverbruikers hoeven daadwerkelijk 24 uur per dag ingeschakeld te zijn. Het consequent uitschakelen van de stand-by optie van je audio- en videoapparatuur op de momenten dat je geen gebruik van deze apparaten maakt, zorgt ervoor dat je ook hier een stevig portie elektriciteit besparen kunt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Helemaal hip: een vintage inrichting
Next post Romantische slaapkamer ideeën