Read Time:2 Minute, 54 Second

Als je ouder wordt, of al eerder door een beperking of ongeval niet meer goed te been bent, kan je situatie erom vragen om aanpassingen aan je woning te maken om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Zo kun je een drempelhulp kopen of je badkamer aanpassen. Zo zijn er tegenwoordig de meest uiteenlopende oplossingen voor problemen die ontstaan bij zelfstandig wonen als je bijvoorbeeld minder goed ter been bent. Waar dit soort aanpassingen vroeger alleen gedaan werden door gespecialiseerde bedrijven die alleen keken naar de praktische kant, zijn tegenwoordig veel van deze praktische oplossingen te vinden in een mooie uitvoering en is er bijvoorbeeld keuze in verschillende kleuren en materialen van de eerder genoemde drempelhulp.

De badkamer kan een groot aandeel hebben in wel of niet thuis te kunnen blijven wonen

Een belangrijke reden waarom mensen niet meer zelfstandig kunnen wonen is omdat men niet meer zonder hulp gebruik kan maken van de badkamer. De dagelijkse hygiëne speelt een grote rol in aanpassingen van het huis en, nog belangrijker, van de badkamer. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker een optimale hygiëne is. Zorg voor een goede hygiëne wordt steeds noodzakelijker, je bent op oudere leeftijd nu eenmaal toch bevattelijker voor bacteriën dan wanneer je jong bent. Je kunt hiervoor echter speciaal hygiënisch, en vooral stijlvol, sanitair vinden. Zo kun je bijvoorbeeld een eigentijdse waskom of een keramiek witte wastafel aanschaffen voor een aangepaste badkamer.  Gelukkig is het namelijk niet meer zo dat dergelijke aanpassingen erg opvallend zijn of het aangepaste sanitair sterk afwijkt van een ,normaal’ interieur. Meestal vindt men het vervelend als het duidelijk een aangepast toilet is of als er meerdere muurbeugels in het zicht zitten. De oplossing moet het liefst naadloos overgaan in het badkamerinterieur. 

Speciale wastafels

De wastafel moet een wastafel zijn. En niet een bak met allerlei hulpmiddelen aan de zijkanten. Het is mooier om een drempel weg te halen dan een extra handvat op de douchewand te maken. Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die dit snappen en hierop inspringen. Zij komen met mooie oplossingen die ervoor zorgen dat je huis niet als een ziekenhuis aan gaat voelen. Zo zijn er ook in hoogte verstelbare wastafels of zelfs hele badkamermeubels die je door een specialist kunt laten plaatsen. Zo kan de gewenste hoogte makkelijk zelf worden geregeld, slechts met één druk op de knop. Ook is het een stuk veiliger om het ligbad te vervangen door een inloopdouche. Dan is er geen lastige instap meer en kun je gemakkelijk drempelloos onder de douche stappen.

Overheidsbeleid

Het overheidsbeleid is erop gericht dat hulpbehoevenden en ouderen steeds langer thuis kunnen blijven wonen. De overheidsplannen gaan uit van zelfredzaamheid, mantelzorg en een sterke beperking van het gebruik van instellingen zoals verzorgingshuizen. Speerpunt van het ouderenbeleid is dat de kinderen, of mantelzorgers, langer voor de ouderen thuis gaan zorgen. De wijkverpleegkundige en de huisarts zullen de spil van de professionele zorg thuis gaan worden. Alleen in uitzonderlijke gevallen worden ouderen nog opgenomen in verpleeg- of verzorgingshuizen. Alle noodzakelijke professionele zorg, zoals verpleegzorg, wordt bij de ouderen thuis gebracht.

Maar de rode draad blijft toch het feit dat ook ouderen zolang mogelijk zelfstandig en onafhankelijk willen zijn, heel begrijpelijk, niemand vindt het prettig om afhankelijk te zijn, hoe goedbedoeld alle helpende handen ook mogen zijn. Daarom is het goed dat het aanbod van hulpmiddelen in- en om het huis zo uitgebreid mogelijk is, zodat dit voor een ieder ook zo goed mogelijk bewerkstelligd kan worden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
trends op het gebied van banken Previous post De trends op het gebied van banken
de-lente-in-huis Next post Haal de lente in huis met deze interieur-items