Niets is lekkerder dan een comfortabele woning. Dat geldt niet alleen voor de ruimte en de inrichting, maar ook zeker voor de temperatuur in huis. ’s Winters willen we het binnenshuis ook graag behaaglijk warm hebben en daardoor wordt er soms flink gestookt. Hoe is het bij jullie thuis gesteld met het verantwoord stoken? Een goede isolatie van je huis of appartement is natuurlijk al een goed begin. Het helpt bij het zuinig verwarmen en je bespaart daarmee op je stookkosten, maar kun je nog meer doen?
In balans met het milieu
Verantwoord verwarmen gaat een stukje verder dan een goede isolatie. Het wil namelijk ook zeggen dat je kiest voor een manier van verwarmen waarvan het milieu zo min mogelijk nadeel ondervindt. Zuinig verwarmen is een goede start, maar het gaat er ook om op welke wijze je jouw woning op temperatuur houdt. Iedereen weet dat het warm stoken met bijvoorbeeld hout en kolen een stuk meer belastend is voor het milieu dan bijvoorbeeld wanneer je op een hoog rendement gasketel doet.
Verschillende soorten van verwarming
De meest voorkomende manier van stoken is nog steeds op een Cv-ketel op gas. Van gas weten we inmiddels dat het milieu hiermee nog steeds belast wordt. De gas moet ook nog eens worden gewonnen uit de aarde. In ons eigen land stuit dat al op veel weerstand vanwege de aardverzakkingen en aardbevingen die daar uit voorkomen. Daarnaast vindt er bij het stoken op gas nog steeds verbranding plaats van een fossiele brandstof. Uitstoot is daardoor een logisch gevolg. Nog veel schadelijker is het stoken met stookolie. De uitstoot belast het milieu nog zwaarder zoals dat ook het geval is met stoken op kolen en hout. Er zijn echter meer verantwoorde mogelijkheden om de temperatuur in huis op peil te houden.
Verantwoord verwarmen met een warmtepomp
De beste en meest verantwoorde manier om je huis te verwarmen is misschien wel de warmtepomp. De warmtepomp haalt zijn warmte uit de natuur. Uit grondwater, uit bodemwarmte en eventueel ook uit de lucht. Voor het functioneren heeft een warmtepomp wel elektriciteit nodig, maar desondanks is de warmtepomp nog steeds de beste oplossing om een balans tussen comfort en de natuur te vinden. Helaas is het gebruik van de warmtepomp niet op elke locatie mogelijk en vereist de aanschaf van een warmtepompsysteem voor het stoken en voor je warme water een investering.
Een pellet-kachel
Pellets zijn kleine geperste houtkorrels. De laatste jaren hebben veel mensen voor een pellet-kachel gekozen omdat het relatief schoon is ten opzichte van het milieu. Zo verbranden de pellets bijna volledig en is bij de verbranding de uitstoot bijna nihil. In de meeste gevallen combineert men een pellet-kachel met Cv-ketel op gas. Je verbruikt daardoor een stuk minder gas. Ook zijn er pellet-kachelsystemen die een geheel huis kunnen verwarmen.
Een woning elektrisch verwarmen
Bij het elektrisch verwarmen van je woning moet je niet meer denken aan energie slurpende straalkacheltjes of andere elektrische kachels die 2000 tot 2500 watt stroom per uur verorberen. Nee, tegenwoordig denkt men bij elektrisch verwarmen aan een aangepaste installatie met radiatorpanelen. De warmt afgevende panelen kunnen vervolgens aan muren en plafonds worden bevestigd. Het elektrisch verwarmen is echter vooral interessant als je gelijktijdig het extra verbruik aan elektriciteit kunt compenseren doordat je de stroom zelf (deels) opwekt met zonnepanelen. Alhoewel de overheid de belastingen op gas en elektriciteit in nabije toekomst zullen aanpassen is het vooralsnog duur om je huis volledig elektrisch te verwarmen. Wanneer een warmtepomp de komende jaren er voor jou niet inzit, denk dan eens aan een combinatie van een HR-ketel met bijvoorbeeld een pellet-kachel of een HR-ketel met deels elektrische verwarming.