Read Time:5 Minute, 16 Second

Voor het onderwerp van deze week begin ik even met een klein beetje “technische” informatie. Het onderwerp small space living is namelijk heel veelbesproken. Waarom? Het is een wereldwijde trend die doorzet; over de hele wereld gaan mensen kleiner wonen. De trek naar steden blijft groot. In Europa woont momenteel 75% van de bevolking in stedelijke gebieden, in 2020 zal dat 80% zijn. Ook de groep mensen die alleen wonen groeit. Dit komt grotendeels door de vergrijzing maar ook bijvoorbeeld door meer scheidingen en doordat jongeren langer op zichzelf wonen.

new yorktokyohongkong

(foto1 New York, foto2 Tokyo, foto3 Hongkong via flickr.com)

Veel van ons wonen dus in een appartement of kleine woning in de stad. Het is heerlijk om in een bruisende stad te wonen waar je altijd dichtbij bent waar de leuke dingen gebeuren. Of waar je zo in de tram of metro stapt om je favoriete restaurant of café te bezoeken. Wel is het dan fijn om thuis te kunnen komen in een fijne plek waar je tot rust kan komen.

eigen   adamfoursquare

(foto1 eigen, foto2 Citroen Amsterdam, foto3 Foursquare)

Als je nu wel in een ruim huis woont hoef je niet af te haken… iedereen heeft wel bepaalde ruimten in huis waar het net te klein is. Of je woont wel ruim maar je huis is veel te vol waardoor het niet zo voelt.

Afgelopen week was ik met mijn gezin (man en twee kinderen) een lang weekend weg in een heel klein vakantiehuisje.

bomisch
(foto bomisch.com )

Het was niet meer dan 20m2 maar het was heel compleet. Er was gewoon goed functioneel ingericht; inspirerend!

Het kan lastig zijn om een kleine ruimte goed in te richten. Daarom in deze blog wat tips. 1 blog is natuurlijk niet voldoende om alles uit te leggen maar hiermee kan je een goed begin maken.

Er zijn een aantal punten waar je goed over na moet denken. De basis komt neer op de vraag; wat heb je nodig? Bij het maken van alle woonplannen is dit een mooie startvraag maar zeker bij een beperkte ruimte is dit heel belangrijk.

Ga na wat jouw woonsituatie is. Met hoeveel mensen woon je in huis? Hoe ziet een doorsnee week eruit thuis? Ben je veel thuis of juist niet? Kijk je graag tv of lees je liever een boek? Welke activiteiten doe je in welke ruimte? Ontvang je vaak visite? Is er plek nodig om te spelen? Heb je een hobby die ruimte vraagt? Kortom; zet eens voor jezelf op een rijtje wat er allemaal gebeurt in je huis, en waar. In een slaapkamer slaap je, maar je kan er misschien ook werken, sporten, tv kijken of muziek luisteren. Hierdoor wil je er andere meubels hebben staan dan alleen een bed of heb je opbergruimte nodig.

 

Ruim op. Er zijn hele boeken over geschreven, je kan opruimcoaches inschakelen en je ziet het zelfs op tv. Blijkbaar is het iets dat veel mensen toch lastig vinden. Maar wat heb je echt nodig? Wat gebruik je of waar hecht je waarde aan? Opruimen en selecteren helpt echt. Kringloop en Marktplaats kunnen je zeker helpen 😉

sorteren

(foto’s Ursus Wehrli

Maak een plattegrond van de ruimte. Dit klinkt misschien als een toestand maar dat valt echt wel mee. Even met pen, papier en een rolmaat je huis door. Schrijf de maten van de wanden, ramen en deuren, maar ook van je meubels goed op en werk het uit. Dat kan op een gewoon blaadje maar ook online zijn er makkelijke programma’s te vinden om een basic plattegrond te tekenen (google op room planner). Zorg dat je met de meubels kan schuiven. Dus knip ze los uit of online als blokjes die je kan bewegen. (Ook leuk om met Lego te doen als je dat in huis hebt ☺.) Nu kan je zonder je hele huis overhoop te halen kijken waar alles zou passen en waar het handig staat.

plattegrond  plattegrond2

(foto’s eigen)

Ruimtebesparende meubels. Er is gelukkig door heel veel fabrikanten al heel veel bedacht. Smalle (wand)tafels, van alles op wieltjes, praktische opbergers, opklappen, uitschuiven, ophangen, stapelen… allemaal heerlijke praktische oplossingen voor klein wonen.

Denk ook aan basics van je interieur; kan een gewone deur niet beter een schuifdeur worden? Kies misschien voor (rol)gordijnen die niet veel ruimte innemen en kijk of je de hoogte van bijvoorbeeld je gang goed gebruikt.

Laat je ook inspireren in de showroom van grotere woonwinkels (bijvoorbeeld IKEA, Eierkamp of Loods5) zij laten vaak al slimme oplossingen zien. Denk ook aan producten of plekken die je voor meerdere functies kan gebruiken; een groot kussen kan op de bank maar ook op de vloer als extra zitplaats, een klepbank waaronder je spullen kan opbergen, een tv-meubel waar je ook op kan zitten, een vensterbank als zitplaats, een bankje als speeltafel, wees creatief! Of kijk het goed af 😉

vitalemicasabuzzfeed

(foto1 vitale.es, foto2 micasa, foto3 buzzfeed)

Hou je bij je eigen stijl. Minder ruimte betekent natuurlijk niet dat het niet gezellig kan zijn, juist wel! Maak alleen wel keuzes in accessoires en kleur. Een kleine ruimte vol met kleine accessoires en veel verschillende kleuren lijkt al snel heel vol. Kleur mag best en je eigen rommeltjes ook maar kies dan voor 1 of 2 plekken voor de kleine accessoires en bepaal een kleurenpallet dat je goed doorvoert. Dus ga voor (ik zou zeggen naast wit maximaal) 3 kleuren en hou het dan ook daarbij. Door verschillende materialen te kiezen in de verschillende kleuren krijg je ook al meer sfeer.  

vtwonenvisco

arch dailyfantastic frank

(foto1 VTwonen, foto2 VSCO, foto3 Arch daily, foto 4 Fantastic Frank)

Licht. De laatste tip is om voor goede verlichting te zorgen. Een lichte ruimte lijkt altijd groter dan een donkere.  Verlichting is weer een vak apart dus daar zal ik een andere keer eens uitgebreider op terugkomen!

Mocht je er nou helemaal niet uitkomen kan je altijd nog hulp inschakelen. Door samen met iemand die er verstand van heeft naar je huis te kijken kan je ook weer hele andere inzichten en ideeën krijgen. Ik merk vaak dat als ik mensen advies geef ze sommige dingen in hun eigen huis niet meer zien omdat ze er nu eenmaal elke dag in wonen. Maar met een plattegrondje van je eigen huis ga je ook al weer anders kijken, probeer het eens!

Anne

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Nieuwe blogster Marjon over Dip Dye
Next post Een lange levensduur voor kozijnen die goed onderhouden zijn