Read Time:2 Minute, 53 Second

Gebruikt in elke reparatie werkplaats, de slagmoersleutel is het onmisbare gereedschap voor de enthousiaste monteur! Druk, luchtstroom, slagen per minuut, koppel of piekkracht in Newtonmeter (Nm), het zijn allemaal zaken waar je op moet letten als je een slagmoersleutels kopen gaat. Hier zijn onze professionele tips voor het kiezen van de juiste voor jou!

Hoe werkt een slagmoersleutel?

De slagmoersleutel is eigenlijk een schroevendraaier. Het is ontworpen om bouten vast te schroeven of los te schroeven. De pneumatische slagmoersleutel werkt door perslucht toe te voeren die wordt geleverd door een compressor. De schroefkracht van de slagmoersleutel wordt aangedreven door een slagmechanisme dat bestaat uit een motor en een veer.

De slagmoersleutel is vooral handig voor monteurs die grote bouten moeten los en vast draaien, zoals automonteurs. Het is het draagbare pneumatische gereedschap dat bijvoorbeeld wordt gebruikt om de wielen van een auto te verwijderen wanneer de banden of remblokken worden verwisselt. Om te voorkomen dat je voor elke verschillende diameter een andere slagmoersleutel moet kopen, zijn de doppen onderling verwisselbaar, net als bij een schroefdop set.

Wat zijn de kenmerken van een slagmoersleutel?

De kwaliteit van een pneumatische slagmoersleutel wordt bepaald door verschillende factoren, de twee belangrijkste zijn het koppel en het aantal slagen per minuut. De eerste wordt gemeten in Newton-meters (als eerbetoon aan Sir Isaac Newton voor zijn werk in de klassieke mechanica) en deze waarde vertegenwoordigt de kracht die zal worden uitgeoefend op de vergrendelings- en ontgrendeling actie. Om je een idee te geven: een wiellager wordt vastgedraaid tot ongeveer 120 Nm (Newtonmeter), een lager is een type bevestigingsmiddel dat in de mechanica wordt gebruikt! Voorkom dat je de slagmoersleutel te weinig belast. Het aantal slagen per minuut bepaalt de aan draaisnelheid. Hoe hoger het getal, hoe meer koppel wordt toegepast op de betreffende schroef of bout.

Andere factoren om je te helpen de juiste beslissing te nemen als je een slagmoersleutel gaat kopen:

 • Het gewicht van het gereedschap is belangrijk om te checken;
 • De coating;
 • De ergonomie van het handvat;
 • De pieksnelheid ten opzichte van de impacts per minuut;
 • Het geluidsniveau, uitgedrukt in decibel (dB);
 • Heeft het een vermogensregelaar voor verschillende bouten;
 • Een trigger met variabele snelheid;
 • Het koppel – voor maximale kracht;
 • Een uitlaatopening om terugslag te voorkomen.

Pneumatische slagmoersleutel en compressoren: luchtstroom en druk

Aangezien de aandrijving werkt met een luchttoevoer van een compressor, is het van cruciaal belang om de geleverde energie af te stemmen op de vereisten van het gereedschap. Om dit te bereiken, moet je goed letten op:

 • De werkdruk uitgedrukt in bar (B) die de sleutel nodig heeft;
 • Het benodigde luchtdebiet uitgedrukt in liters per minuut (l/min).

Advies bij het kiezen van een pneumatische slagmoersleutel

Het volume van het reservoir bepaalt de gebruiksduur van het gereedschap, aangezien het geen motor heeft die de lucht opnieuw onder druk moet zetten. Voor de kleinere pneumatische slagmoersleutels is minimaal 50 liter (l) nodig. De diameter van de leiding is van invloed op de stroming, dus denk er altijd aan om de aanbevelingen van de fabrikant voor elk gereedschap op te volgen voor maximaal gebruik! Vergeet niet te controleren op de juiste aansluitmaten!

Probeer geen schokvrije doppen te gebruiken, deze breken al bij de eerste impact. Die doppen zijn bevestigd via een vierkante connector. Plan altijd volgens de beoogde taak en de aanbevolen bout instellingen om er zeker van te zijn dat je het juiste koppel gebruikt, anders kan de slagmoersleutel over- of onderbelast raken en kan leiden tot schade.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
wandbekleding Previous post Originele wandbekleding inspiratie!
Next post Hoe creëer je een voedingsrijke grond voor jouw tuinplanten?