Read Time:2 Minute, 27 Second

Wanneer je bezig bent met het bouwen van een huis of een nieuwe woning hebt aangeschaft, hou je je misschien vooral bezig met hoe je het huis wil inrichten, welke kleuren je in het interieur wil verwerken en hoe de indeling zal worden. Waar je misschien niet meteen aan denkt, is welk schakelmateriaal je graag zou willen toepassen. Toch is het belangrijk om hier op tijd over na te denken, zodat ook het schakelmateriaal in de woning goed past bij de rest van het interieur.

Schakelmateriaal

Allereerst is het misschien handig om uit te leggen wat schakelmateriaal precies is. Als je het hebt over een stopcontact, dimmer, lichtknop of andere middelen waarmee je elektriciteit in je huis kunt regelen, gaat het over schakelmateriaal. Meestal verwerk je dit in of aan de muur in je woning.

De verschillen

Wat schakelmateriaal betreft zijn er veel verschillende opties mogelijk. Zowel qua prijs als uiterlijk en kwaliteit is er veel keuze, dus het is verstandig om goed te kijken naar wat het best bij jou en je interieur past. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stopcontact met of zonder randaarde, kinderbeveiliging en USB-aansluiting. Ook zijn er veel verschillende schakelaars, bijvoorbeeld met oriëntatielicht, bewegingsmelder, wisselschakelaar of 3-standenschakelaar. Ook kan het spatwaterdicht of slagvast zijn.

Waterdicht

Om kortsluiting of andere gevaarlijke situaties te voorkomen is het ook van belang dat je rekening houdt met de veiligheid van je gekozen schakelmateriaal. Als je schakelaar in aanraking kan komen met water -bijvoorbeeld in de badkamer- is het noodzakelijk om hier speciaal materiaal voor te gebruiken. Om kortsluiting te voorkomen kun je daarom kiezen voor een behuizing die waterdicht is, en eventueel een een afsluitklep heeft.

Mooi en stijlvol

Om ervoor te zorgen dat de schakelaars in je woning goed blenden met het interieur, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zorg ervoor dat al het materiaal van hetzelfde merk is en dus hetzelfde uiterlijk en dezelfde kleur hebben. Dit zorgt voor eenheid en daardoor oogt het rustig. Daarnaast heeft dit als voordeel dat alle schakelaars volgens dezelfde methode gemonteerd kunnen worden. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat al het materiaal afkomstig is van dezelfde serie. Doe je dit niet, dan kunnen er alsnog verschillen zijn. Schakelaars zijn in verschillende tinten wit te krijgen, dus wees ook hier zorgvuldig en consequent in voor een mooi eindresultaat. Kijk dus goed naar welke mogelijkheden jij graag wil hebben en welk uiterlijk je het mooist vindt.

De montage

Heb je al het materiaal uitgekozen en kan het monteren beginnen? Schakel dan de stroom uit en knip alle bedradingen uit de inbouwdoos op maat. Strip de bedrading vervolgens om het op de contactpunten te kunnen aansluiten. Monteer het inbouwelement aan de muur, en voilá! Ben je zelf niet zo handig, laat het dan over aan een specialist.

Benieuwd naar de mogelijkheden of ben je op zoek naar meer informatie over schakelmateriaal? Kijk dan op Elektrobode.nl.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Vijf voordelen van elektrische rolgordijnen
Next post Houten buitenschrijnwerk: dé oplossing voor de moderne mens!