Bij een net gebouwd huis moet je natuurlijk ook kiezen voor een bepaalde wandafwerking. Hierbij kun je kiezen voor vliesbehang, maar stucwerk is natuurlijk ook een zeer populaire keuze in Nederland. Over het algemeen kiest men om de plafonds net als de muren sausklaar te stucen. In dit geval wordt er een combinatie gemaakt van dunpleister, stuc en verf. Dit is ook geschikt om te gebruiken bij een gerenoveerde woning, maar dus ook bij nieuwbouw. De kosten van nieuwbouw stucen verschillen per huis, dus het is hoe dan ook aan te raden om een offerte aan te vragen. Voordat je dit doet kun je dit artikel gebruiken om je in te lezen over dit onderwerp.
Wat is sausklaar stucwerk?
Sausklaar stucen is dus één van de mogelijkheden bij de afwerking van de muren en plafonds van je nieuwe huis. Naar alle waarschijnlijkheid zul je hier een bedrijf voor inhuren, zoals bijvoorbeeld wandgrimeurs. Hierbij krijg je traditioneel sausklaar stucwerk. Deze laag zal tussen de 2 en 5 millimeter dik worden aangebracht. Daarnaast zullen er ook werkzaamheden gedaan worden die ervoor moeten zorgen dat het stucwerk niet zal scheuren. Ook bestaat het pakket uit bijvoorbeeld het materiaal, het afvoeren van het afval en het afplakken. Zo wordt al het werk je eigenlijk uit handen genomen, lekker makkelijk toch?
Hoe werkt sausklaar stucen?
Als je een onderneming inhuurt voor het sausklaar stucen dan zullen de experts beginnen met het afplakken waar dit nodig zal zijn. Dit zorgt er natuurlijk voor dat alles netjes schoon blijft in je woning. Na deze stap zullen de stukadoors wapeningsgaas plaatsen. Dit moet scheurvorming tegengaan. Ook wordt voorstrijk aangebracht op de oppervlakken die sausklaar gestuct moeten worden. De voorstrijklaag zal eerst even moeten drogen voordat de stukadoors kunnen beginnen met het echte werk. Dit is natuurlijk het aanbrengen van de stuclaag van gips op de wanden en/of plafonds van je woning. Dit is een essentiële stap, want hierna zijn de oppervlakken uiteraard sausklaar.
Voordat de stukadoors kunnen beginnen met latex spuiten duurt het wel even. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt het drogen van de stuclaag van gips toch al snel 1 tot 2 weken. Als het stucwerk dan toch droog is, dan zal alles dat niet wit mag worden afgeplakt worden door de stukadoors. Vervolgens zullen inwendige hoeken van het stucwerk gekit worden. Dit wordt gedaan met een speciaal soort acrylaatkit dat flexibel is, terwijl je er ook overheen kunt schilderen. Hierna wordt een witte primer airless gespoten.
Nadat de primer gedroogd is zullen de stukadoors eerst even de wanden en plafonds nalopen om mogelijke oneffenheden te vinden. Hierna zijn de wanden klaar voor de eindlaag, wat de schrobvaste klasse 1 latex is. Dit wordt op de oppervlakken gespoten met een airless verfspuitmachine. Hierdoor zal de laag latex egaal op de muren en plafonds komen. In principe is dit de laatste stap, al wordt het afplakwerk natuurlijk ook nog verwijderd. Ook zullen de stukadoors nog even met de bezem door de woning gaan.