Read Time:1 Minute, 39 Second

Je hebt net een woning gekocht en je wilt je woning graag zuinig en ecologisch verantwoord maken. Of je gaat een woning bouwen en vindt milieuvriendelijkheid een belangrijk punt. In het tweede geval kun je je vloer, plafond en muren natuurlijk extra goed isoleren. In het eerste geval is dat wat lastiger. Echter, voor beide situaties geldt dat er een aantal randvoorwaarden bestaan waaraan een energiezuinige woning sowieso moet voldoen. Heb je je pen bij de hand om onderstaande punten af te vinken?

Energiezuinige ketel

Een inkoppertje, maar wel een hele belangrijke: een energiezuinige verwarmingsketel. Een hr-ketel is een pittige investering, maar het is wel een investering die je redelijk eenvoudig kunt terugverdienen. Dankzij een HR-ketel, zoals de energiezuinige ketel ook wel wordt genoemd, kan de jaarlijkse besparing op je energierekening oplopen tot wel € 300. Je hebt de investering in de ketel dan vaak ook binnen een paar jaartjes terugverdiend.

Tochtwering

tochtweringZorg dat alle deuren en ramen voorzien zijn van tochtwering. Hiermee voorkom je onnodige kosten voor verwarming van je woning. Ga na waar mogelijk tocht vandaan kan komen en vraag bij de bouwmarkt welke opties ze hebben om tocht te voorkomen. Denk naast ramen en deuren ook aan gaten voor ventilatie of bijvoorbeeld de brievenbus.

 

LED-verlichting

LED-lampjes in plaats van halogeenlampjes en gloeilampen. Het lijkt een detail dat geen zoden aan de dijk zet, maar niets is minder waar. Deze vorm van energiezuinige verlichting is wel degelijk een grote besparingspost voor je energieverbruik. In de aanschaf zijn LED-lampen wat duurder dan halogeenlampen, maar binnen een jaar haal je de investeringskosten er al met gemak uit!

HR++ glas

Hoog-Rendements glas (HR++) is een goede investering in besparing op warmte- en koelte in huis. Het kost je enkele honderden euro’s, maar die haal je er binnen enkele jaren weer met gemak uit. Zie hieronder een tabel met de gemiddelde kosten voor het plaatsen van HR++ glas en wat het je ongeveer kan besparen.

dubbel glas

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Welke vloer is het meest ideaal voor op je slaapkamer?
Next post Hoe maak je van de zolder een waardige slaapkamer?