Read Time:2 Minute, 0 Second

Dit artikel gaat over prefab bouwen. Waarom is dat nu een trend. We geven 4 redenen daarvoor. Maar eerst wat is prefab bouwen en wat is het alternatief.

Wat is prefab bouwen

Bij prefab bouwen worden voor een nieuw huis delen al in een fabriek of werkplaats gemaakt. De genoemde delen worden dan naar de bouwplaats vervoerd en worden daar in elkaar gezet, waardoor een huis resulteert. Deze manier van werken wordt ook montagebouw genoemd. In andere bedrijfssectoren heet dat assembleren. De prefab delen kunnen van allerlei materialen worden gemaakt, onder meer hout en beton.

Alternatief van prefab bouw

Het alternatief van prefab bouw is een huis bouwen vanaf de grond op. Deze manier van bouwen sluit het beste aan bij maatwerk. We zullen later zien dat prefab bouw diverse voordelen over maatwerk heeft. Daarom wordt doorgaans alleen voor maatwerk gekozen als men echt een uniek huis wilt. Het aanbod van prefab huizen is tegenwoordig tamelijk breed. Maar inderdaad, een prefab woning is niet uniek.

Voordelen van prefab

We zullen hier vier voordelen, redenen dus, van prefab bouwen noemen ten opzichte van maatwerk. Ze zijn:

  • Je weet precies wat je krijgt
  • Korte bouwtijd
  • Lage kosten
  • Constante kwaliteit

We zullen die redenen in de volgende paragrafen uitwerken

Je weet precies wat je krijgt

Met een prefab woning koop je een woning uit een catalogus, met foto’s, maten, gebruikte materialen enzovoort. Niet iedereen weet de bouwtekeningen van een architect goed te interpreteren. Maar met foto’s is dat niet zo’n probleem.

Korte bouwtijd

Zoals eerder genoemd, heeft men in een fabriek/werkplaats de omstandigheden in de hand. Met het juiste gereedschap werk je het snelst. Men hoeft niet te stoppen met werken, als het begint te regenen. Dat geldt wel voor de bouwplaats. Als je minder tijd op de bouwplaats nodig hebt, is de kans dat het weer roet in het eten gooit kleiner.

Lage kosten

Als een huis sneller kan worden gebouwd, betekent dat lagere kosten. Als klant kies je een woning en het wordt gebouwd. Je hebt geen architect en geen bouwtekeningen nodig. Die kosten worden dus vermeden.

Constante kwaliteit

De delen worden gemaakt in een fabriek/werkplaats, onder omstandigheden die goed te regelen zijn. Het beste gereedschap voor een klus wordt gebruikt. Men is in dat opzicht niet afhankelijk van wat op de bouwplaats mogelijk is. De kwaliteit is constant. De delen verlaten natuurlijk niet de fabriek/werkplaats alvorens goed te zijn geïnspecteerd.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
extra badkamer Previous post Waar aan te denken bij een extra badkamer?
badkamerspiegel met verlichting Next post 4 redenen om te kiezen voor een badkamerspiegel met verlichting