Read Time:3 Minute, 59 Second

Het schoonhouden van een terras is niet altijd een makkelijk klusje. Dit hangt voor een deel af van het type terras dat je hebt. Een stenen terras kun je natuurlijk gewoon afspuiten met de hogedrukreiniger. Verder zal je af en toe moeten behandelen tegen mos en onkruid. Maar hoe zit het met een houten terras? En welke regels gelden er als je een terras hebt van composiet vlonderplanken? Met deze praktische tips maak je je terras snel en eenvoudig weer helemaal schoon!

vlonderplanken

1. Verwijder vlekken direct

Zowel op hout als op composiet planken zijn vlekken vervelend. De meeste vloeistoffen laten weinig vlekken na, maar er zijn een paar beruchte vlekkenmakers. Olie en vetten zijn de bekendste, maar ook roestvlekken en wijnvlekken zijn lelijk op je terras. Om vlekken zo makkelijk mogelijk te verwijderen, poets je ze zo snel mogelijk weg als ze veroorzaakt worden met lauwwarm water. Als de vlekken nog niet zijn ingedroogd, is de kans het grootst dat ze helemaal verdwijnen bij het poetsen.

2. Probeer schoonmaakmiddel eerst uit

Sommige van de volgende tips bevatten verschillende schoonmaakmiddelen. Deze worden geadviseerd voor een composieten terras, maar worden ook wel toegepast op andere terrassen. Test een schoonmaakmiddel altijd eerst uit in een hoek waar het niet geeft. Soms kan een middel leiden tot verkleuring van het terras, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Test het middel daarom altijd, ook als het specifiek voor jouw terras wordt geadviseerd!

3. Verwijderen van verschillende vlekken

Er zijn verschillende soorten vlekken die na indrogen niet meer weg te krijgen zijn met gewoon schoonmaakmiddel. Dan kun je volgende tips toepassen:

  • Roestvlekken behandel je met een middel op basis van fosforzuur voor het beste resultaat
  • Olie- en vetvlekken behandel je met een ontvettingsmiddel en warm water
  • Hardnekkige vlekken kun je met een doekje met thinner vaak nog wegkrijgen
  • Wijnvlekken verwijder je met bleekwater in warm water (volgens de verpakking), al moet je soms wel stevig schrobben

4. Watervlekken op het terras

Watervlekken zijn heel moeilijk weer te verwijderen. Daarom is in dit geval voorkomen beter dan genezen. Zorg dat er genoeg afwatering mogelijk is en dat er genoeg ruimte is tussen de planken zodat het water weg kan. Voorkom plassen op je terras, dat voorkomt grote kringen die moeilijk te verwijderen zijn. Een regenbui is een goede test: het water mag niet in plassen op het terras blijven staan, maar moet goed weglopen als de bui eenmaal over is. Je kunt je terras natuurlijk heel mooi inrichten met leuke accessoires, zolang je er maar op let dat het water nog steeds goed weg kan lopen.

5. Schimmel

Hout heeft de neiging om als het vochtig is te gaan schimmelen. Dat is bij composiet heel wat minder, maar ook hier kan zich schimmel vormen als er genoeg voedingsbodem is. Maak gebruik van bleekwater om schimmels te verwijderen en zorg ervoor dat er geen viezigheid op het terras ligt waar zich schimmel in kan vormen.

6. IJs en sneeuw

IJs en sneeuw kun je beter niet van het terras af schrapen, want dan kun je lelijke krassen veroorzaken. Daarom gebruik je alleen een schep als de sneeuwlaag dik is, waarbij je alleen de bovenlaag weg schept. Voor ijs of een dunne laag sneeuw gebruik je strooizout. Is het sneeuwseizoen voorbij, dan spoel je de zoutresten van het terras.

7. Het gebruik van de hogedrukspuit

De hogedrukspuit is ideaal voor een stenen terras. Hij kan ook goed gebruikt worden voor hout of composiet, maar alleen als je het voorzichtig doet. Gebruik nóóit een smalle, krachtige straal! Deze kan het materiaal beschadigen en zorgen voor lelijke strepen. In plaats daarvan gebruik je een waaiervormige straal om het terras af te spoelen. Met een goede borstel haal je hardnekkiger vuil weg.

8. Brandvlekken, krassen en beschadigingen

Uiteraard is het niet aan te bevelen om je terras te beschadigen of brandvlekken te veroorzaken. Maar het kan gebeuren en ook hier is een oplossing voor. Als het hout niet te diep is beschadigd, kun je de schade wegwerken door het hout te schuren. Het hout zal wel ongeveer 10-14 weken lang een andere kleur hebben dan het niet-geschuurde hout, maar dat trekt vanzelf weer bij.

Met deze acht tips om je terras schoon te houden, is het geen enkel probleem om te zorgen dat het er ook na een aantal jaren nog als nieuw uitziet. Zelfs wanneer het al langere tijd niet is schoongemaakt, helpen deze tips je nog om het terras weer lekker op te knappen. Heb je een vlek die echt niet verwijderd kan worden? Dan hoef je niet meteen het hele terras te vervangen. Vaak is het vervangen van een aantal planken al voldoende om je terras weer mooi te maken. Bij  HomingXL vind je alle vervangende onderdelen voor je houten of composieten terras!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Wat kost een babykamer?
Next post Alles wat je moet weten over een badkamer met betonlook