Read Time:2 Minute, 39 Second

Composiet: het ideale materiaal voor verbouwplannen

Materialen zoals beton, hout en staal zijn dan wel de meest traditionele materialen bij bouwen en verbouwen, maar vaak is men op zoek naar een lichter materiaal, dat ook nog eens onkwetsbaar is voor corrosie of ruige weersomstandigheden. Composiet, een vezelsterk kunststof, biedt al deze voordelen, en is dan ook het perfecte materiaal om te gebruiken als basis bij verbouwingen. Want nu de lente eraan komt, willen we natuurlijk allemaal dat ons huis en onze tuin er piekfijn uitzien – dankzij een duurzaam en gebruiksvriendelijk materiaal. De toepassingen en voordelen van composiet zijn eindeloos, en wat meer uitleg is dan ook van toepassing.

Wat is composiet precies?

Dit is eigenlijk een combi van vezel en kunsthars en is verkrijgbaar op websites zoals Woodcomposiet.nl. De vezel is gemaakt van bijvoorbeeld aramide, koolstof of glas en maakt het materiaal stijf en stevig. De hars zorgt daarnaast voor een goede verdeling van de belasting en gevoeligheid voor factoren zoals vocht, licht en chemische middelen.

Sterk en lichtwood composiet

Houtcomposiet is juist door zijn eigenschappen ideaal om te gebruiken bij constructies. Zo wordt het materiaal gebruikt om bijvoorbeeld bruggen te bouwen – die trouwens slechts één derde van het gewicht van een betonnen burg hebben – in een recordtijd. Maar natuurlijk kan het materiaal ook veel dichter bij huis gebruikt worden, bijvoorbeeld om een terras aan te leggen.

Composiet in huis: esthetisch én functioneel

Houtcomposiet kan toegepast worden in huis en in de tuin voor zowel functionele als esthetische redenen: stijl, kwaliteit en duurzaamheid gaan hier hand in hand en verzekeren een eindproduct om u tegen te zeggen. Denk daarbij maar een vloeren, wandtegels, keukenbladen en gevelpanelen.

Het houtcomposiet materiaal kan bewerkt worden zoals natuursteen en bestaat vaak voor meer dan 95 % uit biologische grondstoffen, waardoor het een uiterst duurzaam en milieuvriendelijk product is. Daarbij kan het materiaal in alle soorten vormen gesneden worden – wat bij andere materialen vaak niet mogelijk is – zodat het haast voor alles gebruikt kan worden.

Toepassingen van composiet in huis

Enkele voorbeelden van manieren waarop houtcomposiet gebruikt kan worden zijn bijvoorbeeld douchebakken, baden of wastafels: het uiterst lichte materiaal is waterbestendig en lekt dus niet, en daarbij kan er een stijlvol ontwerp mee worden gemaakt dat jarenlang meegaat.

Tafelbladen in composiet zijn dan weer ideaal omdat ze erg stevig zijn en dankzij de voedselrichtlijnen zijn afgestemd op het contact met water en voedsel. Daarbij kan het materiaal stijlvol uitgewerkt worden om de keuken een extra dimensie te geven.

Een terras van dit materiaal laten leggen is waarschijnlijk de eenvoudigste, duurzaamste en veiligste manier om het warme seizoen in te zetten: een dergelijk terras is bestand tegen zowel extreme warmte en UV-straling, alsook biedt het bescherming tegen regenval – moest de zomer gekenmerkt worden door af en toe een herfstachtige dag.

Schuttingen kunnen eveneens uit het materiaal vervaardig worden, en zijn stevig, uiterst eenvoudig te plaatsen en heel erg duurzaam. Meestal kunnen er op dergelijke toepassingen een hele resem aan patronen, kleuren en afwerking uitgewerkt worden: het materiaal op zich is immers nogal sober. Dankzij deze stijlvolle afwerkingen kan het materiaal aangepast worden aan de inrichting van de woning zodat alles samen één mooi geheel vormt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Stappenplan voor het bouwen van een badkamer en suite
Next post Retro bureaus van Müller: Kwaliteitsmeubels uit Duitsland