Read Time:2 Minute, 32 Second

Een rolgordijn is haast overal te gebruiken, en online kun je het op ontelbaar veel websites bestellen (bijvoorbeeld op raamdecoratie.com) in diverse kleuren, materialen en maten. Elk interieur kan baten bij een rolgordijn, aangezien het niet enkel gaat om ene functioneel, maar ook een stijlvolle uitbreiding.

Er zijn verschillende soorten rolgordijnen, en doelgericht kiezen is belangrijk om het beste eruit te halen. Kies dus best een rolgordijn dat qua kleur en design past bij de rest van het interieur. Wat meer tips bij de aankoop van rolgordijnen voor jouw woning:

Verschillende soorten rolgordijnen

Naast gewone rolgordijnen zijn er echter ook nog andere varianten, elk met hun unieke eigenschappen:

1. Verduisterende rolgordijnen

Dergelijke gordijnen houden zonlicht buiten waardoor ze ideaal zijn voor de slaapkamer. De coating die zorgt voor verduistering zit aan de achterkant van het gordijn.

2. Duo-rolgordijn

Deze gordijnen zijn erg handig en worden in heel wat huishoudens gebruikt. Een dergelijk gordijn kan vergeleken worden met een gewoon rolgordijn, met als verschil de dubbele stof die zowel transparante als niet-transparante delen bevat. Als je het gordijn naar boven of beneden rolt schuiven de banen langs elkaar, waardoor je de lichtinval in de ruimte heel nauwkeurig kunt bepalen. De ideale rolgordijnen dus om meer sfeer te creëren én privacy te verzekeren.

3. Dakraam rolgordijnen

Daarnaast zijn er ook gordijnen beschikbaar voor dakramen. Deze kun je online bestellen als verduisterende of lichtdoorlatende variant. Het voordeel van dergelijke gordijnen is dat ze een uiterst isolerende werking hebben.

4. Plissés

Als je de lichtinval in de woning wil verbeteren en toch privacy wil behouden, dan zijn plissés iets voor jou. Plissés kunnen doorgaans bevestigd worden met klemsteunen, waardoor je dus zelfs niet hoeft te boren. Dergelijke gordijnen kunnen ook gebruikt worden in de badkamer in de vorm van een top-down bottom-up plissé, die je zowel naar boven als naar beneden kunt bewegen. Zo kan je ervoor kiezen om het raam gedeeltelijk of volledig te bedekken.

De gordijnen opmeten

Naast de aankoop van een mooi en functioneel rolgordijn is het natuurlijk ook belangrijk dat je er één koopt die in het raam past. Om daar achter te komen zijn er twee verschillende manieren van meten:

In de dag

Meet de breedte van het raam op twee verschillende plaatsen, en gebruik de kleinste maat. Meet de hoogte op twee verschillende plaatsen, en gebruik hierbij ook de kleinste maat. De uiteindelijke maat is de breedte min 0,5 centimeter.

Op de dag

Meet de breedte op twee plaatsen, met daarbij een eventuele gewenste overlap. Meet de hoogte op twee plaatsen en noteer de grootste maat. De uiteindelijk maat is de breedte met daarbij de overlap.

Beide manieren vereisen een andere aanpak. Als je de gordijnen in de dag meet wil dat zeggen dat je tussen de muren of de kozijnen van het raam gaat meten. Op de dag meten houdt dan weer in dat je meet op de kozijnen van de ramen, waardoor het gordijn dus uiteindelijk voor de kozijnen gaat vallen. De zijkanten hangen dus vrij.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Een dakraam brengt licht in het donker
Next post Tiffany lampen