Read Time:3 Minute, 36 Second

Wanneer je een nieuwe wasdroger gaat kopen, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Welk vulgewicht past het beste bij jouw gezinssituatie en hoe energiezuinig moet de wasdroger zijn? Ontdek welke typen wasdrogers er zijn en waar je op moet letten zodat je in een keer de juiste koopt. 

Soorten wasdrogers

In je zoektocht naar een nieuwe wasdroger kom je er al snel achter dat er verschillende soorten wasdrogers zijn. In principe doen de apparaten hetzelfde – ze maken je fris gewassen wasgoed droog – maar de manier waarop ze dit doen verschilt. Zo maken we een onderscheid tussen drie verschillende typen wasdrogers. 

  • Warmtepompdroger

Allereerst het meest energiezuinige type: de warmtepompdroger. Dit type droger heeft minimaal energielabel A+ en de zuinigste warmtepompdrogers beschikken zelfs over een A+++. De warmtepompdroger functioneert op lagere temperaturen en maakt gebruik van een warmtepomp en een koelmiddel. Hoewel het drogen hierdoor een half uurtje langer in beslag neemt, blijft je kleding wel langer mooi en pluisvrij. Het vocht wordt afgevoerd in een condensbak, die je af en toe moet legen of via een condensslang op de afvoer aansluit. De warme lucht wordt na het drogen herbruikt. Lekker energiezuinig dus! Een warmtepompdroger is vaak wat duurder in de aanschaf, maar dat verdien je weer dubbel en dwars terug in het verbruik. 

  • Condensdroger

In tegenstelling tot de warmtepompdroger maakt de condensdroger gebruik van een hitte-element. Door de hoge temperaturen droogt je was sneller, maar slijt je wasgoed wel eerder. Daarmee is dit type droger de minst zuinige variant. De condensdroger vangt het vocht uit je wasgoed op in een condensbak, waardoor je geen afvoer aansluiting nodig hebt en je deze droger overal in huis kunt neerzetten. Wel moet je de condensbak regelmatig legen. Je kunt er ook voor kiezen om alsnog een condensslang op de afvoer aan te sluiten. 

  • Luchtafvoerdroger

Waar de warmtepompdroger en de condensdroger het vocht opvangen in een condensbak, voert de luchtafvoerdroger de vochtige lucht naar buiten af, bijvoorbeeld via een slang door de muur of uit het raam. Bij het drogen wordt de lucht eveneens verwarmd met een hitte-element, waarna de warme lucht in de trommel wordt geblazen. Met een luchtafvoerdroger is je frisgewassen wasgoed daardoor het snelste helemaal droog en klaar om terug de kast in te gaan. Hoewel dit type droger goedkoper is in aanschaf, is de hoge droogtemperatuur minder goed voor je kleding en schadelijker voor het milieu. 

Kies het juiste vulgewicht

Ook het vulgewicht is een aspect om rekening mee te houden bij het kopen van een nieuwe wasdroger. Wanneer je huishouden uit 1 of 2 personen bestaat, zou een vulgewicht van 7 kilo voldoende moeten zijn. Bestaat je gezin uit 3 of 4 personen? Kies dan voor een trommel waar 8 kilo wasgoed in past. Bij een groot gezin, van 5 personen of meer, kies je een wasdroger met een vulcapaciteit van 9 à 10 kilo. Vergeet niet om rekening te houden met eventuele gezinsuitbreiding, zodat je zeker weet dat de droger toekomstbestendig is. Andere tip: kies hetzelfde vulgewicht als dat van je wasmachine. Zo weet je zeker dat al je fris gewassen wasgoed in de droger past. 

Let op het geluid

Een wasdroger kan flink wat geluid maken, wat vervelend kan zijn als hij dicht bij de woon- of slaapkamer staat. Let daarom ook op het aantal decibel dat een wasdroger produceert. Wasdrogers die relatief stil zijn produceren zo’n 63 decibel. Houd er rekening mee dat elke 3 decibel die daar bovenop komt, een verdubbeling van het geluid betekent. 

Welke wasdroger moet je kiezen?

Vind je het belangrijk om energiezuinig te drogen? Kies dan voor een warmtepompdroger. Deze droger is misschien wat duurder in aanschaf, maar bespaart al gauw zo’n €75,- aan stookkosten per jaar. Hoeveel je uiteindelijke besparing is hangt af van hoelang je met de droger doet, maar stel je voor dat je er 8 jaar mee doet dan bespaar je al gauw zo’n €600,- aan energiekosten! En – ook niet onbelangrijk – een warmtepompdroger houd je kleding langer mooi. Mocht de hogere aanschafprijs van een warmtepompdroger een probleem voor je zijn, dan kun je ook nog kiezen voor een outlet wasdroger. Wil je graag zo snel mogelijk drogen? Kies dan voor een luchtafvoerdroger. En wanneer je geen afvoer hebt dan is de condensdroger de droger voor jou.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
yoga thuis Previous post Met yoga de Corona crisis doorkomen
Ronde vormen in je interieur Next post Ronde vormen in je interieur: de mooiste inspiratie