Read Time:2 Minute, 29 Second

Als je over een open haard of houtkachel beschikt, of je bent van plan er eentje te kopen? Dan denk je best twee keer na. Want een kachel heeft niet enkel een effect op de temperatuur in de woning, maar ook op het milieu. Er zijn heel wat manieren om milieubewuster te stoken, en wel dankzij een pellet kachel. Op die manier worden luchtvervuiling, fijnstof en alle gerelateerde gezondheidsproblemen vermeden.

Liever een pelletkachel

Stoken met een houtkachel is dus niet de beste manier, zowel voor de gezondheid als het milieu. Dergelijke methodes maken immers kankerverwekkende stoffen vrij, en de bijkomstige rook is alleen maar een last als je problemen hebt met je luchtwegen.

Een pelletkachel werkt op basis van pellets en geeft je de mogelijkheid om toch te genieten van een gezellig houtvuur, zonder de nadelen. Geen schadelijke stoffen, geen vervelende rook en vooral geen verloren warmte. Bij een houtkachel gaat immers tot wel 90 % van de geproduceerde warmte verloren via de schoorsteen, terwijl dat bij een pellet kachel veel lager is. Een kachel met pellets draagt niet bij aan de luchtvervuiling.

Verkeerd stoken

Als hout verbrand word komen er heel wat schadelijke stoffen vrij: van kankerverwekkende koolwaterstoffen tot dioxine, koolmonoxide, benzeen, zware metalen en fijnstof. Het spreekt voor zich dat de luchtkwaliteit hierdoor ernstig wordt beïnvloed.

Welke brandstof kies je het best?

Er zijn heel watt soorten brandstof verkrijgbaar voor open haarden en kachels, maar die zijn lang niet allemaal milieuvriendelijk. Een overzicht van de beste opties:

– Houtbriketten
– Droog en schoon hakhout
– Houtsnippers

Het is aangeraden om te kiezen voor hout met een PEFC of FSC keurmerk, aangezien dit gekapt wordt uit verantwoord beheerde bossen en wouden. Als je echter houtsnippers gebruikt, dan kies je ook best uit twee keurmerken:

1. Het Better Biomass-label, dat zijn duurzame snippers die beter zijn voor het milieu
2. Het EN plusA1 keurmerk voor een betere kwaliteit bij het verbanden in de kachel

Vermijd briketten met parafine

Paraffine briketten kunnen dan wel gebruikt worden in een houtkachel, ze zijn alweer veel minder goed voor het milieu. De schadelijke stoffen die erin zitten doen bij de verbranding PAK’s en roet vrijkomen.

pelletketel

Een pelletketel kopen

Je doet er dus beter aan om een kachel met pelletketel te kopen als je de woning wil verwarmen, in plaats van een speksteen-, tegel- of houtkachel. Deze zal veel minder schadelijke stoffen doe vrijkomen, én er wordt meer warmte behouden – wat natuurlijk ook een positief effect heeft op je stookkosten.

Speksteenkachels en tegelkachels

Steeds vaker worden ook tegelkachels en speksteenkachels gebruikt om de woning te verwarmen. Dit zijn enorme kachels uit speksteen of een ander steenachtig materiaal waarmee hout gestookt wordt. De moderne varianten zoals finovens hebben een groot rendement, aangezien ze tot wel 80 % van de energie uit het hout benutten. Ze zijn dan ook veel efficiënter dan gewone houtkachels, maar nog altijd komen ze op de tweede plaats. Pelletkachels zijn nog altijd de beste keuze als je zowel goedkoper als milieuvriendelijker wil verwarmen!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post De voordelen van een topdekmatras
Next post Maak kans op een vtwonen jaarabonnement bij aanvraag van het gratis Mandemakers keukenboek