Organizen is helemaal in. Het is overzichtelijk, geeft rust, voorkomt keuzestress en laat je twee keer nadenken over impulsaankopen. Kortom, genoeg redenen om het ook te doen. Meestal beperken we deze voornemens tot plekken als onze kledingkast, keukenlades of schoenencollectie. Heb je er wel eens aan gedacht om je koelkast aan te pakken? Lees snel verder voor onze tips en maak van je koelkast een feestje!

Of je nu zweert bij Marie Kondo, elk seizoen een kast-detox doet of een eigen tactiek aanhoudt, opgeruimd staat netjes! Sla je keuken en vooral je koelkast zeker niet over, want ook daar is veel winst te behalen door een goede indeling. Een georganiseerde koelkast geeft namelijk rust én beperkt voedselverspilling. Als dat geen dingen zijn om naar te streven, weten wij het ook niet meer!
Laat de norm los
Als het gaat om de koelkast zijn we vaak geneigd te denken dat de indeling al voor ons bepaald is. Denk aan groenten in de groentelade, eitjes in het eierrekje en dranken in het rekje van de deur. Toch raden wij je aan de fabrikant niet blindelings te volgen. Er zijn tegenwoordig namelijk een heleboel experts die zich bezig houden met het opruimen en organiseren van allerlei kasten en dus ook koelkasten. Wat zij de ideale indeling vinden, delen we met je in dit artikel. Laat de norm vanaf nu los en kies voor een overzichtelijke koelkast!
1. Kies de juiste temperatuur
Om de inhoud van je koelkast zo lang mogelijk vers te houden, is het belangrijk om de juiste temperatuur in te stellen. De ideale temperatuur is dan ook 4 graden, oftewel niet te warm en niet te koud. Toch zijn er temperatuurverschillen, aangezien het kouder is op de plekken waar de koelelementen zich bevinden. Plaats dingen die nog net wat kouder bewaard mogen worden dan ook altijd op de koudste plekken, namelijk de onder- en achterkant. Check dus even de verpakking voor je een product opruimt, hierop staat bijna altijd op welke temperatuur het ’t beste bewaard kan worden. Vervolgens hou je daar natuurlijk rekening mee met je indeling.
2. Begin met een schone lei
Nu je koelkast is ingesteld op je juiste temperatuur, wordt het tijd om alle producten eruit te halen. Zo kun je er gelijk een doekje doorheen halen en alle producten die over de datum zijn weggooien. Begin met een schone lei voor je aan de slag gaat met de indeling!
3. Ga voor opbergboxen
Via de Marie Kondo-methode en andere opruimrages zijn we natuurlijk al bekend met opbergboxen. Voor je koelkast klinkt het misschien een beetje raar, maar ook daar zijn opbergboxen heel handig. Zo kun je optimaal gebruik maken van de ruimte door de boxen te stapelen, het ziet er strak uit én de producten blijven langer goed. Bewaar je fruit bijvoorbeeld in een box om het langer vers te houden en sauzen om minder ruimte in beslag te nemen. Met een transparante opbergbox zie je precies wat je in huis hebt en met speciale koelkastlabels kun je nog meer overzicht creëren. En overzicht is precies waar we voor gaan!
4. Kies de juiste plek voor je boodschappen
Eerder vroegen we je om de norm los te laten, maar wat is nu wél de optimale indeling van je koelkast? Allereerst sorteer je de producten op temperatuur. Zo kun je rauwe producten als vlees en vis kun je het beste onderin je koelkast, zo weet je zeker dat deze op de juiste temperatuur blijven en tot de houdbaarheidsdatum vers blijven. Dat is overigens vaak de plek die mensen gebruiken als groentelade, maar dit helemaal niet nodig. Groenten en fruit kun je namelijk prima in het midden van je koelkast bewaren en sommige soorten, zoals komkommers, paprika’s en bananen kun je beter helemaal niet in de koelkast leggen. Ook producten als kaas, boter, beleg en eieren kun je het beste kwijt op de middelste plank, net zoals kliekjes van maaltijden. Zuivel als melk, yoghurt en kwark kun je het beste achterin de koelkast kwijt, zodat deze goed koud blijven. Gebruik het rekje in de deur dan liever voor minder bederfelijke producten als frisdrank of biertjes. Vergeet niet je koelkast te herorganiseren wanneer je grote boodschappen hebt gedaan, zo blijft de indeling altijd optimaal en opgeruimd!
5. Voorkom voedselverspilling
Door een georganiseerde koelkast, ben je al een heel eind op weg naar minder voedselverspilling. Je vindt immers minder snel een verschrompelde courgette achterin je koelkast. Een andere manier om te voorkomen dat producten over de datum gaan voor je het doorhebt, is door producten te labelen op datum. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gekleurde stickers gebruiken die je gelijk opplakt wanneer je jouw boodschappen opbergt. Maandag is bijvoorbeeld rood, dinsdag blauw, woensdag geel enzovoort. Producten die langer houdbaar zijn, kun je labelen met een datum. Hoe vaak is het je immers al gebeurd dat je een product wilde eten en toen pas opmerkte dat de datum overschreden was? Je bent niet de enige, want volgens het Voedingscentrum verspillen Nederlandse huishoudens gemiddeld 34 kilo eten per persoon op jaarbasis. Dat is ontzettend zonde én onnodig, dus begin met labelen. Het is niet alleen lief voor het milieu, maar scheelt ook nog eens in je portemonnee!
Met deze tips creëer je in een handomdraai een georganiseerde en overzichtelijke koelkast. En dat is niet alleen handig, maar ook echt een feestje!