Read Time:2 Minute, 43 Second

In de wintermaanden voelen we het sterk: we willen naar buiten, we willen van de zon kunnen profiteren. Elk mooi moment wordt gretig aangegrepen om van de warmte en de frisse lucht te genieten. Woon jij op een appartement maar heb je toch behoefte om buiten te leven? Je balkon is hiervoor dé ideale plek. Zelfs met een klein balkon kun je al een extra woonruimte creëren. Wij zochten voor jou een paar tips bij elkaar om een gezellig balkon in te richten. 

balkon inrichting

Bekijk rustig de ruimte

Je balkon inrichten doe je best op een rustige manier. Ga goed na hoeveel ruimte je hebt. ‘Meten is weten’ is hier de boodschap. Je balkon inrichten is niet anders dan je woon- of slaapkamer inrichten. Wat wil je er allemaal plaatsen en hoeveel ruimte heb je ter beschikking? Alles hang hiervan af. Gebruik voor deze berekening een tekenprogramma op je pc of doe het met knip- en plakwerk op papier. Bekijk ook de toegang tot het balkon. Draait je deur langs buiten of langs binnen open? 

Voorkeur voor compact

Vooral bij een klein balkon kun je kiezen voor compacte meubelen. Denk aan een uitschuifbaar tafeltje of een klaptafeltje aan de leuning van je balkon. Kies klapstoelen die je bijvoorbeeld aan de muur kunt ophangen of een zitbank waarvan je de zitting kunt opklappen. Op die manier kun je de inrichting van je balkon wijzigen in functie van de omstandigheden. Heb je een groter balkon? Dan kun je bijvoorbeeld een vaste bank installeren. Deze kun je ook gebruiken als opbergruimte voor het speelgoed van de kinderen. Hou je van lekker luieren? Een hangmat is dan ideaal voor jou. 

balkon inrichten

Contact tussen binnen en buiten

Soms is het handig als je een rechtstreekse verbinding hebt tussen je balkon en bijvoorbeeld je woonkamer of je keuken. Grote schuifdeuren zijn natuurlijk ideaal maar niet iedereen heeft die luxe. Als je bijvoorbeeld een raam hebt tussen je keuken en je balkon, zet dit open en voorzie een plank of werkblad op je raamkozijn. Dit kan als buffet dienen om buiten je aperitief te drinken of om borrel met je vrienden te organiseren. 

Kies voor buiten-materialen

Bij de inrichting van je balkon kies je best voor materialen die buiten mogen blijven staan. Denk bijvoorbeeld aan teak hout of wicker meubelen. Kies voor kussens die weerbestendig zijn zodat je ze niet telkens hoeft binnen te leggen bij slecht weer. Er bestaan vloerkleden die buiten mogen liggen. Ga voor houten bloembakken in plaats van kunststof. Hout is sterker en vooral duurzaam. 

Maak het gezellig

Je balkon dient om te genieten. Het is dan ook logisch dat je voor een gezellig balkon kiest. Een aantal accessoires kunnen hierbij wonderen doen. Kies bijvoorbeeld voor een buiten-vloerkleed. Dit kan de hele zomer blijven liggen en maakt je balkon tot een echte woonruimte. Plaats bloembakken of voorzie hangbakken aan de balustrade. Of wat dacht je van een ‘hangende’ tuin? Voorzie een rek tegen de muur en hang het vol bloempotjes. Hierin kun je, naast mooie bloemen, ook kruiden kweken. Installeer gezellige verlichting. Theelichtjes en geurkaarsen creëren sfeer. Haal persoonlijke spullen naar buiten. Denk bijvoorbeeld aan een boekenrekje met je favoriete boeken. Een dekentje of een dierenvacht voor de frissere momenten laten jou nog langer genieten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
gietvloeren Previous post Waar op te letten bij het uitzoeken van een gietvloer?
planten voor slaapkamer Next post Je slaapt stukken beter met deze vijf planten in je slaapkamer