Read Time:2 Minute, 47 Second

Je wilt een nieuw loungeset aanschaffen. Dat is erg fijn, want een loungeset biedt het meeste comfort in de tuin. Maar ga je naar de winkel, dan ontdek je al snel dat er allerlei mogelijkheden zijn. Je kunt kiezen tussen verschillende materialen, stijlen, vormen, stoffen enzovoorts. Een loungeset aanschaffen: welke opties zijn er eigenlijk?

1. Materiaalkeuze

Meestal begin je met de materiaalkeuze van je nieuwe loungeset. Er zijn heel veel opties. Dit zijn de bekendste:

  • Riet / rotan. Een comfortabel en natuurlijk materiaal. Het slijt niet snel, maar is wel wat lastig schoon te maken.
  • Kunststof. Kunststof loungesets zijn er in allerlei vormen. Van goedkoop en simpel wit kunststof tot mooi kunststof rotan dat nauwelijks van echte rotan te onderscheiden is.
  • Hout. Hout is een degelijk en natuurlijk materiaal dat heel lang meegaat. Hout is gemakkelijk schoon te maken, maar heeft wel jaarlijks wat onderhoud nodig. Het moet regelmatig gelakt of gebeitst worden om het lang mooi te houden.
  • Metaal. Deze loungesets zijn gemaakt van een combinatie van metaal en een ander materiaal. Dat kan hout zijn, maar ook een combinatie van metaal en kunststof komt veel voor. Bij metalen delen moet je opletten dat ze niet gaan roesten. maar het materiaal gaat doorgaans heel lang mee. Aluminium tuinsets roesten niet.

2. De vorm van het loungeset

rotan loungeset

Er zijn loungesets in allerlei vormen. Zo heb je tegenwoordig het dining loungeset: een eettafel met comfortabele loungestoelen. Ideaal als je vaak buiten wilt eten. Een ‘gewoon’ loungeset bestaat uit een of meer banken en stoelen met een lage koffietafel. Een loungeset met hoekbank wordt veel gebruikt op kleine terrassen. Het is het handigst om eerst de maten van je terras op te nemen voordat je de vorm van het loungeset kiest. Dan weet je welke vorm het beste past op jouw terras.

3. Kussens kiezen

Elk loungeset heeft kussens om comfortabel op te zitten. Deze kussens kunnen flink van elkaar verschillen! Natuurlijk is de kwaliteit het belangrijkst. Kussens van slechte kwaliteit zullen sneller schimmelen en lelijk worden. Kies voor kussens met een UV-vaste stof, die dus niet slechter wordt door veel zonlicht. De kussens moeten ook bestand zijn tegen vocht, al is het nooit verstandig om ze helemaal nat te laten regenen. Vraag je af of je wel ruimte hebt om de kussens van het loungeset droog te bewaren en op te slaan in de winter.

4. De kleur van het loungeset

Als laatste is er nog de kleur van het loungeset. Hier kun je natuurlijk alle kanten mee op. Koop je een standaard loungeset, dan zijn er eigenlijk maar een paar kleuren die je kunt kiezen: zwart, grijs, wit en creme komen het meeste voor. Bij houten tuinsets is houtkleur natuurlijk ook vaak aanwezig. Wil je zelf wat kleur aanbrengen, dan kun je het loungeset vaak zelf ook schilderen in een andere kleur.

Een loungeset aanschaffen wordt een stuk eenvoudiger als je deze vier stappen volgt. Je weet dan wat je opties zijn en welke keuzes je moet maken. Vaak heb je al wel bepaalde voorkeuren. En bovendien weet je ook wel wat mooi in je tuin past (en wat vooral niet). Heb je bijvoorbeeld een gezellige landelijke, groene tuin, dan is een strak minimalistisch design niet erg passend. Kijk dus vooral naar je eigen tuin en terras om te zien welke keuzes het mooiste resultaat zullen hebben.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
slaapkamer verduisteren Previous post De slaapkamer: welke raamdecoratie kies ik?
Interieurtrends 2019 Next post De interieurtrends van 2019