Bij een warmtepomp heb je misschien niet gelijk een idee waarvoor deze gebruikt wordt. Het is een milieuvriendelijk, vernieuwend alternatief op de gebruikelijke warmtebronnen zoals onder meer de gebruikelijke gasgestookte Cv-ketel. Doordat een warmtepomp energie opwekt uit elementen uit zijn omgeving, kan deze op duurzame en energiebesparende manier zorgen voor verwarming van woningen en het opwarmen van water, zonder een nadelige belasting te geven op het milieu. Hierdoor zijn warmtepompen steeds meer in trek en neemt de populariteit toe.
Subsidie voor aanschaf van warmtepompen
Warmtepompen onttrekt energie uit de buitenlucht, waarbij dit wordt hergebruikt voor het verwarmen van de omgeving, van zowel de lucht als het water. Vanwege de gunstige uitwerking op het milieu, heeft de overheid besloten om de aanschaf van dergelijke warmtepompen te motiveren door er subsidie op te geven. Bovendien is de belasting op de elektriciteit verlaagt, om het gebruik van warmtepompen nog verder te stimuleren. Per 1 juli 2017 zijn de subsidies aangepast, waardoor het verstandig is te controleren welke subsidie geldt voor welk type warmtepomp.
Wat maakt warmtepompen rendabel?
De energie die door de warmtepomp wordt geleverd, is ‘gratis’ uit de omgeving gewonnen. De hoeveelheid energie die hiervoor door de warmtepomp gebruikt wordt, ligt aanzienlijk lager dan wat er vervolgens door de warmtepomp opnieuw kan worden geleverd. Dit ligt vaak zelfs wel tussen de 65% en 80% hoger. Ten opzichte van het gebruik van een Cv-ketel wordt er veel minder energie verbruikt en tevens is de uitstoot van CO2 een stuk lager, waardoor de aanschaf in vele opzichten een positief alternatief is.
Energiebronnen voor warmtepompen
Het warmtepomp principe is opgebouwd uit 3 kringen. Zo is er een bron waaruit de warmtepomp de energie kan halen. Deze energie wordt geleid door een koudemiddelkring. Deze is opgebouwd uit verschillende onderdelen, zoals de compressor, een verdamper, een condensor en een expansieventiel. Als derde onderdeel beschikt een warmtepomp over een afgifte systeem, dus een bron waarvoor de warmte gebruikt gaat worden. Denk hierbij aan vloerverwarming, een boiler of een convector. Als bron zijn er natuurlijk tal van mogelijkheden, zodat energie kan worden opgewekt uit onder meer de bodem, de lucht, ventilatielucht of water uit rivier of kanaal.
Als voorbereiding kennis opdoen
Om alles over warmtepompen te weten te komen, kan informatie over het de kosten, het rendement, de terugverdientijd en de daadwerkelijke werking niet ontbreken. De kosten van aanschaf en installatie van warmtepompen hangen af van de bron waarmee de energie zal worden opgewekt. Luchtopwekking is goedkoper dan water en helemaal dan energie opgewekt uit een bodembron. Het verschil in kosten kan lopen van € 3600,- tot zoveel als € 21.000,-. Om in aanmerking te komen voor subsidie vanuit de overheid, dient de warmtepomp te voldoen aan enkele voorschriften. De warmtepomp dient onderdeel te zijn van een verwarmingstoestel dat is voorzien van een pompcombinatie aan bronelementen, zoals bijvoorbeeld een lucht-waterwarmtepomp of een grond-waterwarmtepomp. Verschillende combinaties zijn hierin mogelijk. Het nominaal vermogen van het verwarmingstoestel mag niet hoger dan 70 kW zijn en dient eveneens over een etiket en product-kaart te beschikken met technische documentatie.
Bron: warmtepompprijzen.nl