Houd jij ook zo van een landelijk interieur met veel natuurlijke kleuren en materialen, grote comfortabele meubels en nostalgische items? Groot gelijk, want een landelijk interieur geeft echt het gevoel van een thuisbasis en grijpt terug op de rust en vrijheid van het platteland. Een landelijke keuken mag niet ontbreken in dit interieur, maar past ook verrassend goed bij andere (bijvoorbeeld meer moderne) interieurstijlen.
De landelijke keuken was vooral in de jaren ’80 van de vorige eeuw erg populair. Hoewel er toen echt sprake was van een trend, is deze daarna eigenlijk nooit meer echt verdwenen van het toneel. Wel heeft de landelijke keuken de afgelopen decennia de nodige veranderingen ondergaan.
Trends in landelijke keukens
Oorspronkelijk was een landelijke keuken echt een robuuste keuken met een relatief grote omvang. Aangezien niet iedereen gezegend is met genoeg ruimte voor een grote plattelandskeuken zijn er tegenwoordig ook compactere keukenopstellingen. De eens zo kenmerkende overhangende of overstekende extra diepe en brede spoelbakken zien we dan ook niet altijd terug. Een landelijke keuken kan overigens ook worden uitgevoerd met het relatief nieuwe kookeiland.
Dit type keukens roept een ouderwetse sfeer op, maar is vandaag de dag natuurlijk wel voorzien van het gemak van moderne apparaten. Grote gasfornuizen met een of meerdere ovens zijn eigenlijk altijd aanwezig gebleven, maar de keuken is nu ook voorzien van een uiteraard energiezuinige koelkast, magnetron en afzuiger.
Keukenkasten en apparatuur waren oorspronkelijk meestal niet geïntegreerd, maar stonden los van elkaar. De kasten bevatten daarom veel elementen van andere losstaande meubels, zoals louvredeurtjes, gedetailleerde knoppen of gietijzeren handgrepen en allerlei bewerkingen. Tegenwoordig worden echter ook wat strakkere fronten gezien met moderne handgrepen van RVS.
Kenmerkend voor een landelijke keuken
Er zijn ook kenmerken van een landelijke keuken die de tand des tijds hebben doorstaan en eigenlijk altijd populair zijn gebleven.
Een voorbeeld hiervan zijn open kasten en planken. Servies, glazen, kookgerei zoals pannen of klein keukengereedschap als spatels en lepels, kookboeken en verse kruiden zijn gemakkelijk te vinden en te pakken. Het open karakter laat je keuken ongemerkt ruimer aanvoelen. De inhoud van open kasten kan in een keuken wel vettig of stoffig worden. Toch op zoek naar een ruimtelijke indruk? Kies dan voor glazen deurtjes.
Meer voorbeelden van kenmerken van een landelijke keuken vind je in dit keuken inspiratieboek.
Qua kleur is er veel mogelijk bij een landelijke keuken. Net als in een landelijk interieur zien we veel natuurlijke materialen en kleuren in lichte tinten zoals gebroken wit (offwhite), crème en beige, of pasteltinten zoals lichtblauw, zachtgroen of zachtgeel. Ook donkerdere kleuren zoals donkerblauw, bordeauxrood, bruin, grijs en zwart zijn echter erg geliefd.