De winter is een mooie tijd om eens over je tuin na te denken. Zijn er manieren waarop je ervoor kunt zorgen om de sfeer daar nog fijner te maken? Of moet je juist nadenken over wat veiligheid wat betreft inbraken in huis via de tuin? Buitenverlichting is vaak het antwoord op dit soort vragen met betrekking tot de tuin. Zo kun je met goed gebruik van een solar tuinspot al direct een hele andere sfeer creëren. Of wat dacht je van een wandlamp zonne energie om die eerder genoemde onuitgenodigde gasten te weren? Dit soort lampen hang je op en hebt er verder geen omkijken naar. De zon zorgt voor de energie en ze springen pas aan op het moment dat iemand langs de detector loopt. In dit artikel een stappenplan met tips voor de beste keuze voor je tuinverlichting. Voordat je echter buitenverlichting aan gaat schaffen, is het een goed idee om een lichtplan te maken. Zo ben je er zeker van dat je de juiste buitenverlichting kiest voor in de tuin.
Meer veiligheid
Functionele verlichting zorgt voor meer veiligheid. Een trap, voordeur of garage goed verlicht hebben is natuurlijk belangrijk en geeft een veilig gevoel. Een goede tip hiervoor is om bijvoorbeeld verlichting te gebruiken met een sensor of op zonne-energie zoals de wandlamp die we noemden in het intro. In sommige buitenlampen zit een sensor ingebouwd welke reageert op beweging. Dit is ook nog eens energiezuinig, evenals de lampen op zonne-energie. Om bijvoorbeeld een pad of oprit te verlichten kunt u gebruikmaken van grondspots. Deze spots kunt u inbouwen in de grond. Hierdoor wordt het pad goed zichtbaar en dit staat ook nog eens erg modern en geeft een leuk effect. Kies voor een lamp uitgerust met LED-verlichting als de lamp heel wat branduren verbruikt. Het verbruik van LED-lampen ligt namelijk veel lager.
Maak een plattegrond van je tuin
Het is een goed idee als je gaat nadenken over de verlichting in de tuin om deze eens uit te tekenen op schaal. Teken hierbij ook elementen in zoals bomen, de vijver of het terras. Kijk goed waar de ramen in het huis zitten en teken hierbij de zichtlijnen. Het is natuurlijk het mooist als je de verlichting kunt zien vanaf het terras maar ook vanuit de woonkamer. Vergeet niet dat de lampen ook voorzien moeten worden van bekabeling. Buitenstopcontacten kunnen hier handig bij zijn. Zorg echter wel altijd dat die professioneel worden aangesloten, omdat ze te maken hebben met neerslag en zonneschijn.
Lichtintensiteit en het bereik van de verlichting
Let op bij het bepalen van het soort lamp ook op het soort licht. Kijk naar de lichtintensiteit en het bereik van de verlichting. De richting van het licht speelt een belangrijke rol dus bedenk goed wat je precies verlicht wilt hebben. Geïntegreerde grondspots schijnen licht vanuit de grond en andere armaturen verlichten juist meer rondom. Tuinlantaarns of lantaarns verspreiden meer diffuus licht. Plaats deze bijvoorbeeld bij een zithoek op het terras, in het midden van de tuin of juist langs een pad.
Spots, wandlampen of een zachte sfeerverlichting
Voor andere delen in de tuin, zoals het terras, kun je decoratieve buitenlampen naar smaak uitkiezen. Ga bijvoorbeeld voor spots, wandlampen of een zachte sfeerverlichting wat een heel erg stijlvolle uitstraling geeft. Heb je een grote boom of beeld in de tuin? Kies er dan voor om deze met een grondspot met een grondpin uit te lichten. Dit geeft een erg mooi effect en zo accentueer je de hoogte in de tuin en maakt hem daarmee ruimtelijker.
Een kwestie van smaak
Om de uiteindelijke keuze te maken van de juiste buitenverlichting na dit stappenplan, blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Wilt je jouw tuin in moderne stijl inrichten of juist meer in landelijke of klassieke stijl? Een aanrader is uiteraard om verschillende soorten lampen uit dezelfde collectie te kiezen, zodat je tuin compleet in stijl is. Denk hierbij aan wandlampen, tuinlantaarns, lantaarnpalen, inbouwspots, grondlampen, plafondlampen, buitenlampen met sensor, buitenlampen op zonne-energie, bewegingssensors en buitenstopcontacten.
Licht ontwerp
Het aanleggen van tuinverlichting moet erg precies gebeuren. Het is van belang dat je de tuinverlichting op de goede plaats aanlegt. Van te voren kun je daarom het beste een lichtontwerp bedenken. Hierin beschrijf je heel nauwkeurig waar je de tuinverlichting geplaatst wil hebben. Als je hier goed over nadenkt, weet je waar je kabels in de grond moet leggen voor een goede verlichting. Het is het beste als je daar dan ook een kabelplan voor maakt. Dit doe je door kabels te tekenen in het ontwerp van je tuin. Je moet goed kijken waar je kabels en aftakkingen nodig hebt. Houdt hierbij altijd rekening met de maximale lengte van de kabels.