Read Time:2 Minute, 47 Second

Je wilt graag meer ruimte in je woning, maar uitbreiden in de breedte of hoogte is geen optie. Kijk daarom naar beneden en laat een kelder bouwen. Hoe gaat dat in z’n werking, waar let je op en hoeveel kost een kelder? We leggen het je uit.

Kelder onder bestaande woning

Een kelder bouwen onder een bestaande woning, kan dat wel? Jazeker. Er zijn talloze opties voor een kelder onder je woning. Een kelder wordt vaak geassocieerd met een berging, maar bedenk je wat er allemaal nog meer mogelijk is:
• Werkkamer
• Speelkamer
• TV/filmkamer
• Gamekamer
• Fitnessruimte

Kelder bouwen kosten

Voordat je ervoor kiest een kelder te laten bouwen, is het belangrijk de kosten te overwegen. Het is een flinke klus en dat merk je wel in de prijs. Afhankelijk van de grootte van de kelder kost een kelder bouwen tussen de 30.000 en 100.000 euro.
We kunnen het ons voorstellen dat je het bovengenoemde bedrag niet zomaar hebt liggen. Je zou de kelderbouw kunnen financieren met je hypotheek, maar dat gaat alleen als je overwaarde hebt. Een andere optie is een lening aanvragen. Ga je geld lenen, kies dan voor een persoonlijke lening. Hierbij is de rente aftrekbaar wanneer je de lening gebruikt voor het verbouwen van je woning.

Prefab kelder prijs

Er bestaan ook prefab kelders. Dit zijn in principe kant-en-klare kelders. Het model is voor de plaatsing al in elkaar gezet. Je hebt dan minder keuze qua grootte en ontwerp, maar is vaak goedkoper dan maatwerk terwijl je niet inlevert in kwaliteit.

Kelder bouwen aannemer

Een kelder bouwen is niet een klusje wat je zelf kunt doen. Er komt een hoop bij kijken. Vraag bij verschillende aannemers offertes aan om te vergelijken. Vergeet hierbij niet te kijken naar de garantie. Je wilt niet dat de aannemer je laat zitten als er iets mis blijkt te zijn met je nieuwe kelder.
Heb je een aannemer gekozen, dan maakt deze een ontwerp, doet vooronderzoek en maakt uiteindelijk de definitieve constructietekening.

Kelder bouwen vergunning

Ga je een kelder bouwen, dan heb je een bouwvergunning nodig. Ook heb je constructietekeningen en berekeningen nodig. De gemeente en verzekeringen kijken deze na om te beoordelen of de bouw wel veilig is.

Kelder uitgraven

Is de bouwvergunning goedgekeurd, dan kan de kelderbouw beginnen. Allereerst wordt de kelder uitgegraven. Zand, grond en stenen worden verwijderd en weggevoerd. Daarna worden betonnen wanden en het plafond geplaatst. Er kunnen extra stopcontacten worden aangebracht en leidingen en draden worden weggewerkt.

Ventilatie kelderbouw

In een kelder is meestal niet veel plek voor ramen. Als je een kelder laat bouwen is het daarom extra belangrijk aandacht te besteden aan ventilatie om schimmelvorming te voorkomen. Denk aan ventilatieroosters en mechanische ventilatiesystemen.

Kelder isoleren

Een kelder zit onder de grond, dus er zal niet veel warmte binnen komen. Het is daarom belangrijk de kelder te isoleren voor in de winter. Voor het plafond is geluidsisolatie belangrijk, anders hoor je constant voetstappen van boven.

Waterdichte kelder bouwen

Een kelder kan veel last hebben van vocht. Besteed met de aannemer veel aandacht aan het waterdicht maken van je kelder. Dit kan bijvoorbeeld met een kelderbekuiping.
Nu je weet hoe een kelder bouwen verloopt en waar op je moet letten, is het tijd om je te gaan oriënteren op je wensen en aannemers. Veel succes met de verbouwing!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Aluminium loungesets Previous post Lekker zitten in de tuin doe je in een lekkere loungeset
Next post Een koele zolderkamer maak je zo