Read Time:2 Minute, 31 Second

Een koopwoning kun je als geheel verhuren, maar ook per kamer. Aan kamers verhuren zitten wel wat haken en ogen. Moet je bijvoorbeeld het pand verbouwen of kun je dit gewoon laten zoals het is? En hoe zit het met de wetten en regels op dit gebied?

Geschikt maken voor kamerverhuur

Als je nog een pand moet kopen, let er dan op of dit pand geschikt is voor kamerverhuur. Is er bijvoorbeeld een aparte keuken, zodat je de woonkamer eventueel als kamer kunt verhuren? Moet je toch flink verbouwen, dan is het slimmer om even verder te kijken. Daarnaast zijn er een aantal zaken op het gebied van onderhoud die de huurprijs beïnvloeden. Geen ventilatie in de badkamer, houtrot in kozijnen, vocht- of schimmelplekken, scheuren in muren en bijvoorbeeld loslatend stucwerk en gammele trappen zorgen ervoor dat je minder huur kunt vragen. Zorg dus dat zulke dingen in orde zijn, voordat je de kamers gaat verhuren. Vraag desnoods een bouwkundige om advies. Met het oog op een hogere huur is het een goed idee om bijvoorbeeld de deuren van alle kamers afsluitbaar te maken en in elke kamer een wastafel te plaatsen.

Kamers verhuren: mag het wel?

Let op: om je woning te mogen verhuren, moet je bij de gemeente een vergunning aanvragen. In sommige gemeenten zijn de regels heel streng. Heb je een hypotheek afgesloten? Dan heb je toestemming van je hypotheekverstrekker nodig. Als je een appartement hebt gekocht, moet je bij de Vereniging van Eigenaren (VvE) even navragen of je kamers mag verhuren.

Huurprijs bepalen en verhogen

Hoe groter een kamer is en hoe beter de kwaliteit is, hoe meer je ervoor kunt vragen. Bij het verhuren van kamers is de huur meestal inclusief servicekosten, zoals elektriciteit, water en internet. Vind je het lastig om te bepalen wat een goede huurprijs is? Online bereken je snel wat de maximale huurprijs is per kamer op basis van een puntensysteem. Je mag eens per jaar de huur verhogen met het maximale percentage dat de overheid jaarlijks vaststelt. Heb je iets verbouwd wat een verbetering is voor de huurder, dan mag je dat jaar de huur een tweede keer verhogen. Een huurverhoging moet je schriftelijk en minimaal 2 maanden van tevoren doorgeven aan je huurders.

Het contract: hier let je op

Bedenk van tevoren of je een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd wilt. Een contract voor bepaalde tijd mag voor maximaal 5 jaar zijn. Verhuurders kunnen een contract voor bepaalde tijd niet tussentijds opzeggen, huurders wel. Ieder contract voor bepaalde tijd dat afloopt zonder opzegging, gaat automatisch over in een contract voor onbepaalde tijd. Ook een contract voor onbepaalde tijd mag je als verhuurder niet zomaar opzeggen. Vanwege de huurbescherming die huurders hebben, moet je je houden aan allerlei wetten en regels. Als je alleen aan studenten wilt verhuren, kun je kiezen voor een zogenoemd campuscontract. Dan is de huur van een kamer gekoppeld aan de inschrijving bij een onderwijsinstelling. Als de huurder stopt of klaar is met de studie, eindigt het huurcontract.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post 5 tips voor het inrichten van de slaapkamer
Next post Maak van de winter een gezellig en warm feest!