Een plant die niet al teveel onderhoud nodig heeft is de Dracaena. In Nederland staat deze plant vooral bekend onder de naam Drakenbloedboom. De plant komt van oorsprong uit Afrika, maar is tegenwoordig ook te vinden in de tropische gebieden van Azië en Midden-Amerika. Kenmerkend aan de plant is een vrij hoge stam, waaruit lange puntig bladeren ontstaan. De bladeren zijn afhankelijk van het type plant lang, kort, breed of smal en ook in verschillende kleurschakelingen verkrijgbaar. Bij gunstige omstandigheden zal de plant uitgroeien tot een klein boompje.
Bewatering van de Dracaena
Heb je een Dracaena als kamerplant dan hoef je je niet zo druk te maken over water geven. Het is dan ook helemaal niet erg als je het eens een keertje vergeet. Geef hem ook enkel water als de bovenkant van de grond droog aanvoelt. In de zomer zal dit door het warme weer wat vaker voorkomen. Zomers is eens in de 1 a 2 weken water geven voldoende. In de winter kan hij zelfs nog langer zonder water en dan is eens in de 3 tot 4 weken water geven voldoende. Pas altijd op met teveel water, want dan gaan de wortels rotten.
Licht en warmte
De Dracaena heeft gemiddeld zo’n 3 uur zon per dag nodig. Het is niet nodig om hem in de volle zon te zetten. Overigens kan hij dit wel hebben, maar dat is ook afhankelijk van welk type plant je hebt. Zet hem het liefst niet te dicht op het raam, zodat hij wel voldoende zonlicht ontvangt, maar niet teveel. Wel heeft de plant een minimum temperatuur nodig van 18° Celsius.
Snoeien
Een Dracaena als kamerplant dient wel ieder najaar gesnoeid te worden. Het voordeel van snoeien is dat je de plant dan compact kunt houden, want hij wil nogal eens in de lengte en de breedte behoorlijk uitdijen. Na het snoeien zul je zien dat in de lente de stam uitlopen gaat vormen. Zijn bladeren bruin of geel? Dan is dit een teken dat ze teveel water krijgen. Wanneer de bladranden bruin worden, dan is dit een teken dat de plant teveel in de zon staat.
Verpotten
Het verpotten van de plant is eens in de twee jaar noodzakelijk. Je plaatst hem dan in een grotere pot. Dit komt de algehele gezondheid van de plant ten goede en het stimuleert de groei van de plant. Daarnaast kan de plant in een grotere pot beter het water kwijt en zal hij minder snel ‘verdrinken’.