Read Time:3 Minute, 11 Second

Het mooie weer komt er weer aan. Voor veel mensen een reden om de tuin weer eens met wat extra aandacht te bekijken. Wil je je tuin flink opknappen of helemaal opnieuw aanleggen, dan is het voorjaar en de vroege zomer daarvoor een goede tijd. Het is in veel gevallen voordeliger om de tuin opnieuw aan te leggen dan om telkens kleine delen aan te pakken, want dan kan het in één keer goed gebeuren en heb je niet telkens terugkomende kosten. Heb je weinig tijd of zin om zelf aan de slag te gaan, dan laat je je tuin natuurlijk aanleggen door een vakman!

Het tuinplan

Het is belangrijk om een nieuw tuinplan te maken vóórdat je de hele tuin overhoop hebt gegooid. Dit is goed voor jezelf, omdat je zo een overzicht hebt van wat je waar wilt hebben. Een specialist kan je helpen bij het opstellen van je tekening om de tuin helemaal tot in de puntjes perfect te krijgen. Wil je graag tuinverlichting hebben, dan maak je ook een lichtplan van de tuin. Het is namelijk het handigst als je de verlichting meeneemt tijdens het aanleggen van de tuin en niet pas achteraf.

De voorbereiding

Wordt de hele tuin opnieuw aangelegd, dan moet de tuin meestal eerst helemaal leeg. Dat betekent dat er heel wat werk aan de winkel is. Gras moet worden afgegraven, tegels en stenen moeten uit de grond worden gehaald en bomen en struiken gerooid. Dit is meestal behoorlijk zwaar werk, maar het is wel iets dat je in principe zelf kunt als je sterk genoeg bent. Veel mensen schakelen bij dit gedeelte vrienden of familieleden in: je hebt geen expertise nodig om de tuin leeg te halen, alleen spierkracht.

Het nieuwe aanleggen: de basis

Het opnieuw aanleggen van de tuin is iets dat je meestal beter aan de vakman of hovenier kunt overlaten. De kosten van de tuinaanleg stijgen daardoor wel, maar aan de andere kant gebeurt het werk wel goed. Zo weet je tenminste zeker dat je niet te maken krijgt met een verzakkend terras of met andere vervelende problemen die weer extra geld kosten. Een professional werkt ook nog eens veel sneller en netter dan jij, dankzij zijn jarenlange ervaring. Vooral bij het aanleggen van de volgende zaken is het inschakelen van een hovenier verstandig:

  • Het aanleggen van (sier)bestrating
  • Het aanleggen van (kunst)gras
  • Het maken van strakke borders
  • Het klaarmaken van de grond voor de beplanting

Afronding van de nieuwe tuin

Een gedeelte van de afronding van de nieuwe tuin neemt de hovenier ook op zich: het plaatsen van nieuwe beplanting. Dat kan in de vorm van gezellige planten en struiken in de borders of het plaatsen van een mooi boompje in de tuin. Verder kan de hovenier ook een schutting of sierhekwerk plaatsen om de tuin te scheiden van de straat of de buren. Sierhekwerk prijzen kunnen erg uiteenlopen, maar een mooi hek hoeft niet perse heel duur te zijn! De rest van de afronding doe je meestal zelf: het plaatsen van decoraties en tuinmeubels om de tuin echt gezellig te maken. Zo maak je het werk af en maak je de tuin klaar om er lekker van te gaan genieten.

Hou je van tuinieren, dan zul je waarschijnlijk een zo groot mogelijk deel van het werk zelf doen. Maar als je helemaal niet zo’n fan bent van het ploeteren in de tuin, is het verstandig een vakman in te schakelen en die het werk te laten doen. Zo bespaar je jezelf heel wat tijd en moeite! Een vakman levert mooi en goed werk af en je kunt er zeker van zijn dat je later niet tegen vervelende extra kosten aanloopt. Bovendien gaat het werk een stuk sneller, dus kun je ook eerder van het mooie weer gaan genieten in je splinternieuw aangelegde tuin!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post 7x prachtige stoelen voor in je tuin
Next post Energie besparen in jouw woning