Read Time:2 Minute, 46 Second

Je huis energiezuiniger maken, kan op verschillende manieren interessant zijn. Zo is het natuurlijk goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Dat komt omdat een duurzaam huis bijvoorbeeld minder energie nodig heeft, waardoor die rekeningen lager zullen uitvallen. Er hangt echter wel een prijskaartje aan eventuele energiebesparende maatregelen voor je huis, zoals isolatie en zonnepanelen. Je kunt ze op verschillende manieren financieren. 

Een persoonlijke lening is vaak het meest interessant

Welke manier het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie, maar voor de meesten van ons is de persoonlijke lening veruit het meest interessant. Dit omdat de rente erg laag is, die rente ook nog eens aftrekbaar is en een dergelijke lening een vaste looptijd heeft, waardoor je precies weet hoe lang je er aan vast zit. Geld lenen kan op verschillende manieren. Check het rentepercentage en de eventuele bijkomende kosten. Kijk ook naar de aflostermijn. Bij een lening met een looptijd van 10 jaar zijn de maandlasten hoger dan bij 30 jaar. Maar in dat laatste geval betaal je natuurlijk wel langer en uiteindelijk meer. Leg de verschillende mogelijkheden naast elkaar en kies wat het beste bij jouw situatie past. Voor relatief kleine bedragen (< €15.000) kun je meestal beter een persoonlijke lening afsluiten en geen hypotheek.

Maak een realistische berekening

Als je een lening afsluit voor energiebesparende maatregelen, is het goed om te weten dat er tijd nodig is om de investering en de eventuele kosten van de lening, terug te verdienen. Het is verstandig om hier een realistische berekening van te maken. De besparingen van de energiebesparende maatregelen kunnen tegenvallen. Het is goed om hier rekening mee te houden. Want de kosten voor de lening moeten in ieder geval worden betaald, ook wanneer de hoogte van de energiebesparing lager uitvalt dan verwacht.

Zorg dat je je goed oriënteert

Voordat je je woning gaat verduurzamen is het belangrijk je goed te oriënteren. Waar is bij jouw woning op dat gebied de meeste winst te behalen? Zorg dat je hier verschillende partijen over spreekt en dat je daar ook offertes van krijgt. Op die manier krijg je een goed overzicht van de mogelijkheden en kun je weloverwogen een besluit nemen.

Verhogen hypotheek

Denk je erover na om in plaats van die persoonlijke lening je hypotheek te verhogen, ga dan in gesprek met een hypotheekadviseur, zodat hij of zij alle kosten in kaart kan brengen. En je dit dus kunt vergelijken met andere leningen, zoals de hierboven genoemde persoonlijke lening. Vaak is zo’n eerste gesprek bij hypotheekverstrekkers gratis.

Geld lenen bij je gemeente

Veel gemeenten bieden een duurzaamheidslening om energiebesparende maatregelen voor je huis te financieren. Je leent dan geld bij je eigen gemeente, vaak tegen een aantrekkelijke rente. Mogelijk is de rente van deze lening aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of bij je belastingadviseur. 

Wil je graag verduurzamen maar niet in één klap een grote som geld neerleggen? Je kan overwegen om te gaan huren of leasen. Zo is het mogelijk om een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp te leasen of te huren. Je betaalt dan een vast bedrag per maand. Het nadeel hiervan is dat je geen eigenaar bent, het grote voordeel is dat bij schade dit gerepareerd wordt door het bedrijf waar je van huurt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
goede nachtrust Previous post Hoe kun je zorgen voor een goede nachtrust?
stijlvolle karpetten Next post Een sfeervol huis met stijlvolle karpetten