Als je een open haard in huis hebt, of houtgestookte vuurelementen in de tuin, heb je regelmatig brandhout nodig. Het is helemaal niet handig om elke keer dat je een vuurtje wilt stoken een bundel hout in de winkel te halen. Het is ook duurder en staat geen ongeplande bijeenkomsten met vrienden rond je vuurplaats toe. Het is kosteneffectiever en veel handiger om brandhout in bulk te kopen en bij de hand te hebben wanneer er brand nodig is. En dus moet je het liefst een aantal kuub haardhout kopen, omdat dit een stuk voordeliger is. Als je dit hout in bulk koopt, dan zul je het moeten opslaan en bij haardhout is het erg belangrijk dat je dit op de goede manier doet!

Stapels brandhout die slecht zijn geplaatst of niet goed zijn gestapeld, hebben meer kans op problemen, zoals schimmels of zorgt ervoor dat het hout gewoon niet goed brandt. Er is ook meer kans dat er beestjes in leven, zoals knaagdieren of insecten, wat leidt tot extra veiligheidsrisico’s. Natuurlijk kan geen enkele manier van goed stapelen garanderen dat die stapel geen schimmel, muizen of insecten zal hebben, maar je kunt wel enkele eenvoudige stappen nemen om de houtstapel zo droog, schoon en veilig mogelijk te houden.
Stapel het brandhout altijd goed op elkaar
Goed gestapeld brandhout heeft minder kans op insecten- of knaagdieren plagen en laat het hout goed drogen. Als je het brandhout lukraak op een stapel of in een bak gooit, is er onvoldoende luchtcirculatie en dit is essentieel om hout te laten drogen tot goed brandhout, wat alleen mogelijk is als het goed is gestapeld.
Hout in het midden van de stapel is bijzonder zorgwekkend, omdat het meer kans heeft om vocht vast te houden, wat kan leiden tot schimmel. Vermijd daarom vochtproblemen en stapel het haardhout goed op en gebruik eerst de buitenste stronken, terwijl je de stukken in het midden van de stapel extra tijd geeft om te drogen.
Het hout droog houden
Het meeste vocht in hout komt vrij via de uiteinden, wat betekent dat een belangrijk onderdeel van het droog houden van het hout is om ervoor te zorgen dat het hout wordt opgeslagen met de uiteinden naar buiten. Dit is iets om in de gaten te houden, ongeacht het patroon dat je kiest voor stapelen of wat je gebruikt om het hout op te slaan.
De meeste mensen maken stapels brandhout van één rij, je kunt ervoor zorgen dat de uiteinden zichtbaar zijn door elk stuk zo te plaatsen dat de uiteinden naar de voor- en achterkant van de stapel wijzen. Er zijn een aantal stapelmethoden waarbij elke laag in een andere richting wordt geplaatst om de luchtstroom te vergroten, dus de manier waarop jouw uiteinden worden gestapeld, kan enigszins variëren.
Het kan verleidelijk zijn om je hout zo strak mogelijk te stapelen om ruimte te besparen, maar doe dit niet en stapel je hout losjes om meer luchtcirculatie tussen de blokken mogelijk te maken. Als je werkt met gekloofd brandhout (schors aan slechts één kant), dan moet je ook letten op de richting waarin je elk stuk stapelt. Als je bijvoorbeeld het hout op de grond stapelt en je zorgen maakt over te veel vocht in de grond, stapel dan het hout met de schors zijde naar de grond gericht. Je moet je hout ook stapelen met de schors zijde naar de grond gericht als je hout nog wat groen is en verder moet drogen. Als de stapel niet is afgedekt, kun je het droge hout helpen beschermen tegen regen en sneeuw door het juist met de schors naar boven te stapelen, waardoor de regen en sneeuw gemakkelijker van het hout kunnen rollen om absorptie te voorkomen.