Read Time:2 Minute, 54 Second

Het ontwerpen van je eigen woning is voor velen een droom die werkelijkheid wordt. Een droom die in het geval van een nieuwbouwwoning of de aankoop van een stuk grond in veel gevallen gerealiseerd kan worden. Hoewel je natuurlijk de hulp van een architect inschakelt, wil je ook weten waar je zelf allemaal bij stil moet staan. We geven je dan ook graag een aantal handige tips wanneer het gaat om het ontwerpen van je eigen huis. 

1. Moodboards en schetsen

Begin met het doen van voldoende onderzoek. Verzamel zoveel mogelijk materiaal dat jou aanspreekt en voeg dit samen in een moodboard. Heb je al direct ideeën in je hoofd? Laat dit dan uitwerken in verschillende schetsen. Hoe meer materiaal jij hebt om de architect of tekenaar te laten zien, hoe makkelijker deze aan jouw wensen kan voldoen. Je zult regelmatig printen (bouwtekeningen, afbeeldingen en ga zo maar door), dus overweeg ook de aanschaf van een print abonnement zodat de cartridges automatisch vervangen worden. 

2. Breng je woonwensen in kaart

Wat vind jij belangrijk wanneer het om je wooncomfort gaat? Breng je woonwensen zo volledig mogelijk in kaart. Denk niet alleen aan de komende maanden, maar houd ook rekening met de volgende levensfasen. Denk bijvoorbeeld aan huisdieren, kinderen en ga zo maar door. Je wilt je huis over een paar jaar niet hoeven verkopen omdat het ineens te klein lijkt te zijn (of juist te groot omdat de kinderen het huis uit gaan). Denk ook na over een privé plek voor iedereen die in je woning komt te wonen; een plek waar je even tot jezelf kunt komen. Neem ook eventuele activiteiten mee in de omschrijving van je woonwensen. Fitness je bijvoorbeeld thuis? Dan is een ruimte om dit goed te kunnen doen natuurlijk erg belangrijk. Of kook je juist graag samen? Dan is een groot aanrechtblad wel erg fijn.

3. De indeling

Probeer je ontwerp met verschillende scenario’s te doorlopen. Het opstaan bijvoorbeeld, wat je doet voordat je naar je werk gaat, wat je ‘s weekends graag als hobby uitoefent en ga zo maar door. Ontwerp ook de entree als zowel buitenkamer als binnenruimte; het is namelijk de overgang van buiten naar binnen. Plaats de ruimtes waar je samenkomt (keuken, woonkamer, familiekamer) op de meest zonnige plek in je woning en houdt rekening met voldoende daglicht (en de nodige manieren om dit te dimmen). Vergeet ook de badkamers niet! Hoe dichter deze bij de slaapkamer zijn, hoe meer wooncomfort dit je geeft. 

4. De extra’s

Sta natuurlijk ook stil bij de extra ruimtes die erg goed van pas kunnen komen. Een ruimte om je was te laten drogen bijvoorbeeld, of inbouwkasten tussen de twee slaapkamers als geluidsbuffer. Sta ook stil bij de privacy die jij in je slaapkamer wilt hebben; misschien komt wat extra isolering goed van pas. Heb je kinderen? Dan is een speelkamer of een ‘kinderruimte’ natuurlijk ontzettend fijn voor zowel de kleintjes als de volwassenen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de volwassenen; een ruimte waar zowel jij als je gasten zich even terug kunnen trekken zonder drukke kinderen om zich heen. 

5. De binnenkomst

Wat vaak vergeten wordt is het belang van het binnenkomen. Zorg bijvoorbeeld ten eerste al voor genoeg ruimte voor jassen en schoenen, en eventueel zelfs een bankje of laag muurtje waar je zware boodschappen neer kunt zetten wanneer je naar je huissleutel zoekt. Een overdekt gedeelte voor je voordeur kan ook zeker geen kwaad in geval van regen! 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
moderne slaapkamer Previous post De 5 kenmerken van de moderne slaapkamer
badkamer-scandinavisch Next post Veel wit en toch gezellig in een Scandinavische badkamer