Read Time:2 Minute, 15 Second

Een thermostaat die je woonkamer verwarmt terwijl je nog onderweg bent of verlichting die je met je smartphone bedient. Toekomstmuziek? Nee, het zijn slechts een paar voorbeelden van een van de grootste technologische trends van het moment: Internet of Things (IoT). Hoe werkt Internet of Things en hoe kun je er thuis je voordeel mee doen?

M2M als basis voor Internet of Things

Machines die met elkaar ‘praten’ is niet iets dat uit zichzelf ontstaat. Je hebt er bepaalde software, sensoren en verbindingen voor nodig. De technologieën die hieraan ten grondslag liggen worden meestal met het label machine to machine (M2M)  bedrukt. M2M betekent simpelweg dat machines onderling informatie uitwisselen en acties zelfstandig uitvoeren, zonder de hulp van mensen.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Een apparaat wordt ‘slim’ gemaakt doordat er een sensor in geplaatst wordt die data verzamelt over de omgeving. Denk aan een meting van temperatuur bij een thermostaat. Op basis van deze data maakt de machine een analyse, interpreteert de data en voert de daarbij horende handeling uit. Zoals het lager zetten van de verwarming bij een te hoge temperatuur of het bijhouden van gereden kilometers en brandstofverbruik van medewerkers.

Van het bedrijfsleven naar woonkamer

Waar M2M-communicatie voorheen vooral werd toegepast in bedrijfsprocessen als transport en energie, breidt het Internet of Things zich met sneltreinvaart uit naar de woonkamers van mensen over de hele wereld. Wardenburg Beveiliging & Telecom is gespecialiseerd in M2M bedrijfsoplossingen.

Enkele bekende toepassingen voor thuisgebruik die je misschien wel kent:

Rookmelders

In het geval van een groot woonhuis of pand is één rookmelder soms niet genoeg. Een slimme rook- of brandmelder kan aan andere rookmelders gekoppeld worden of via Wi-Fi aan een meldcentrale. Wanneer een melder een probleem detecteert, worden de andere melders geactiveerd en gaat het alarm overal in huis af.

Verlichting

Een goed voorbeeld van slimme verlichting is Philips Hue. Dit verlichtingssysteem voor thuis kan aangepast worden op kleur, sfeer en muziek en wordt bediend met apps op je smartphone.

Koffiemachine

Heb je soms moeite met opstaan en zou de geur van hete koffie dit een stuk makkelijker maken? Je kunt het apparaat bedienen met je smartphone vanuit bed. Zo loop je een stuk sneller die trap af richting de keuken, toch?

Tuinsproeier

Vergeten om de tuin te sproeien? Er bestaan nu slimme tuinsproeiers die rekening houden met de neerslag en ondergrond, om zo op het juiste moment water af te geven.

Deze voorbeelden zijn slechts het tipje van de ijsberg aan mogelijkheden die het Internet of Things mensen en bedrijven te bieden heeft. Of een ‘slimme’ woning past bij iedereen is lastig te zeggen, maar één ding is zeker: het tilt je wooncomfort naar een hoger niveau!

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Duurzame verwarming van uw woning
Next post Stoere plafonnière met een industriële look