Read Time:2 Minute, 3 Second

Van plan om een bod uit te brengen op een woning? Of wordt het voorlopig koopcontract binnenkort getekend? Dan is het in de meeste gevallen verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Nadat de woning is geïnspecteerd door een bouwkundig specialist wordt er een uitgebreid rapport opgesteld. In dit bouwkundig rapport staat alles over de huidige technische- en onderhoudsstaat van de woning. Maar waarom is een bouwkundige keuring laten uitvoeren een verstandig keuze? In dit artikel hebben we drie redenen voor je op een rij gezet!

Reden 1. Inzicht in huidige staat

De kans is groot dat je zelf niet over de nodige bouwkundige kennis beschikt om tijdens de bezichtiging een juiste inschatting te maken van de huidige technische- en onderhoudsstaat van de woning. Wat betekent dat je zonder bouwkundige keuring voor vervelende verrassingen kunt komen te staan. Bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud of verborgen gebreken.

Bij het inschakelen van een bouwkundig expert worden alle bouwdelen van de woning geïnspecteerd. Waardoor je als koper meer inzicht krijgt in de huidige staat van de woning. Alle bevindingen met betrekking tot gebreken en de onderhoudsstaat worden genoteerd in een bouwkundig rapport. Dit rapport geeft je inzicht in de huidige staat en voorkomt dat je op termijn te maken krijgt met onverwachte kosten.

Reden 2. Betere onderhandelingspositie

Bij het kopen van een woning hoort natuurlijk het onderhandelen over de vraagprijs. Met een bouwkundig rapport op zak heb je als koper een sterkere onderhandelingspositie. Staan er gebreken in het rapport? Of is er sprake van achterstallig onderhoud? Dan kan je deze herstelkosten onder de vraagprijs bieden.

Reden 3. Duidelijke kostenraming

Aan de hand van de bouwkundige keuring wordt er dus een bouwkundig rapport opgesteld. Een belangrijk onderdeel van dit rapport is de kostenraming waarin alle onderhoudskosten op korte en lange termijn in vermeld staan. Denk bijvoorbeeld aan directe verbeterkosten, onderhoudskosten en verbouwingskosten. Zo weet je precies met welke kosten je rekening moet houden bij aankoop van de woning.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

In de meeste gevallen is een bouwkundige keuring bij aankoop van een huis niet verplicht. Echter kan in sommige gevallen bij het afsluiten met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een bouwkundige keuring geëist worden. Bijvoorbeeld als de taxateur constateert dat er sprake is van achterstallig onderhoud waarvan de herstelkosten meer dan 10% van de woningwaarde bedragen. In dit geval is het dus nodig om direct een bouwkundige keuring aan te vragen. Maak direct een afspraak via Huiskeur.nl.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Verschillende stijlen badmeubels.
must haves voor in en rondom woning Next post DIY: Bloemen drogen voor een tijdloze toevoeging aan je interieur