Read Time:2 Minute, 49 Second

Als je voor het eerst een eigen huis hebt gekocht, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je zult waarschijnlijk al aardig wat informatie verzameld hebben als je eenmaal je eerste huis hebt aangeschaft en je zult hebben gemerkt dat er een hoop op je af komt bij je eerste koophuis. Maar een van de meest ontmoedigende taken lijkt het afsluiten van de juiste verzekeringen te zijn, als je hebt besloten een huis te kopen. 

Het moeilijkste aan verzekerd zijn, is eigenlijk uitzoeken welke woningverzekeringen je nodig hebt. Er zijn verzekeringen die verplicht zijn, zoals je woningverzekering en er zijn er die gewoon verstandig zijn om af te sluiten, maar niet verplicht, zoals een uitvaartverzekering. Maar maak je geen zorgen, in onderstaande blog vertellen we je precies welke verzekeringen een echte must zijn als je een huis hebt gekocht.

Woningverzekering

Een woonhuisverzekering of opstalverzekering is in de meeste gevallen verplicht als je een hypotheek hebt afgesloten voor de aangekochte woning. Een woonhuisverzekering dekt doorgaans schade veroorzaakt door brand, blikseminslag, storm, inbraak, vandalisme, water en diverse andere factoren. De maximale dekking is de herbouwwaarde van de woning, dus voor een dergelijke verzekering is een taxatie nodig. Dit is uiteraard geen probleem in het proces van de aanschaf.

Houd er rekening mee dat een woonhuisverzekering de inboedel in het huis niet dekt. Voor die inboedel heb je een aparte verzekering nodig. Bij het kopen van een appartement of huis kan het zijn dat de vereniging van eigenaren in het algemeen deze verzekering afsluit. Anders kun je deze verzekering zelf regelen, eventueel met hulp van een verzekeraar.

Optioneel: inboedelverzekering

Bovenop de woonhuisverzekering zoals hierboven vermeld, zijn er een aantal optionele verzekeringen. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit soort verzekeringen niet verplicht bij het kopen van een huis in Nederland. Een inboedelverzekering is zo’n optionele verzekering. Deze verzekering dekt schade aan de inboedel veroorzaakt door inbraak, ontploffing, brand, storm of water.

Een inboedelverzekering dekt doorgaans schade aan of verlies van meubels, persoonlijke bezittingen, kostbaarheden en elektronica. Ook voor de spullen die je buiten in de tuin hebt staan, kan een buitendekking meeverzekerd zijn in de inboedelverzekering. Huur je een appartement? In sommige gevallen huur je dan ook het meubilair van de verhuurder. In dit geval zijn er mogelijkheden om zowel het gehuurde meubilair als je eigen bezittingen mee te dekken.

Optioneel: aansprakelijkheidsverzekering

Een andere verzekering om te overwegen is een aansprakelijkheidsverzekering. Dit type verzekering biedt dekking in geval van een ongeval of letsel aan derden. Als je bijvoorbeeld met de fiets, per ongeluk een persoon raakt of een auto bekrast. Deze verzekering maakt meestal deel uit van een combinatiepakket. Hierdoor heeft zo’n 85% tot 90% procent van alle Nederlandse gezinnen deze verzekering.

Optioneel: rechtsbijstandverzekering

Tot slot is het verstandig om een ​​rechtsbijstandverzekering te overwegen als je een huis koopt. Een rechtsbijstandverzekering helpt je bij juridische geschillen. Bijvoorbeeld een geschil met de huisbaas of met een van je buren. Je kunt zelf kiezen tegen welke situaties je je wil verzekeren, zoals arbeidsconflicten, familieproblemen, verkeersongevallen of inkomens-/belasting gerelateerde geschillen.

Dan zijn er nog allerlei andere verzekeringen die een optie voor je kunnen zijn. Denk daarbij aan een uitvaartverzekering. Als je ZZP-er bent, kun je daarnaast nog kijken naar een verzekering voor als je ziek wordt. Deze staan uiteraard los van de aanschaf van een huis, maar worden wel vaak tegelijk afgesloten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
deurklinken Previous post Verschillende soorten deurkrukken
bedrijf beginnen Next post Bedrijf starten? Hier liggen de kansen!