Wil je in 2023 je eerste woning gaan kopen, of verhuizen naar een andere woning? Of wil je dit jaar iets gaan veranderen aan de hypotheek? Dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle regels rond woningen en hypotheken. Daarnaast hebben diverse zowel landelijke als internationale ontwikkelingen het afgelopen jaar invloed gehad op de woningmarkt. Denk aan de stikstofcrisis, de gestegen hypotheekrentes en economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Wat er allemaal veranderd is dit jaar, en wat er wordt verwacht dit jaar op het gebied van huis en hypotheek? Hieronder lees je er alles over.
Huis en hypotheek: dit is er veranderd per 1 januari 2023
De overheid voert ieder jaar weer de nodige wijzigingen door op het gebied van woningbezit en hypotheken. Zo zijn bijvoorbeeld de hypotheeknormen aangescherpt vanwege de gestegen uitgaven aan boodschappen en energie. Mensen die nu hun hypotheek berekenen, krijgen dus mogelijk een lager bedrag te zien dat ze kunnen lenen. Verder is er ook een einde gekomen aan de zogenaamde jubelton, die mensen belastingvrij konden schenken voor de aanschaf van of het onderhoud aan een woning. Je mag overigens nog wel belastingvrij 28.947 euro schenken.
Er zijn overigens ook veranderingen die een positieve invloed kunnen hebben op je maximale hypotheek of het aantal geschikte woningen. Zo kunnen tweeverdieners meer lenen, nu dit jaar voor het eerst het tweede inkomen volledig meetelt. Ook is de startersvrijstelling verhoogd. In 2023 kunnen starters tussen de 18 en 35 jaar een woning kopen tot 440.000 euro, zonder hierbij twee procent overdrachtsbelasting te hoeven betalen. Tot slot is ook de NHG-grens verhoogd. In 2023 kun je een woning aanschaffen tot 405.000 euro met deze garantie. Indien je de woning gaat verduurzamen kun je zelfs maximaal 429.300 euro lenen. Benieuwd hoe jouw financiële situatie eruit ziet? Online kun je gemakkelijk je maximale hypotheek berekenen.
Hoe gaat de woningmarkt in 2023 zich ontwikkelen?
De woningprijzen stegen continue jarenlang, onder andere vanwege de lage hypotheekrentes en de grote vraag naar woningen. Wat echter omhoog gaat, zal ook weer een keer zakken. Het was dan ook afwachten wanneer de woningmarkt wat zou gaan afkoelen. In eerste instantie werd drie jaar geleden nog verwacht dat de coronacrisis de aanjager zou zijn, maar dat bleek niet het geval. Afgelopen jaar is er gedurende het laatste kwartaal echter dan toch eindelijk een einde gekomen aan de gekte op de woningmarkt. Overbieden komt minder vaak voor sindsdien, en woningen staan langer te koop.
Deze lijn wordt naar verwachting in 2023 doorgetrokken, en woningen zullen wat in waarde dalen over het hele jaar gezien. Mensen hoeven overigens niet te vrezen voor een grote woningcrisis zoals die vijftien jaar geleden voorkwam. De vraag naar woningen blijft bestaan aangezien de werkloosheid niet gigantisch zal toenemen. Daarnaast blijft de bouw met problemen rond stikstof, dure materialen en een personeelstekort kampen, waardoor de nieuwbouw achterblijft bij de prognose. Hierdoor neemt ook het woningtekort niet af.