Read Time:2 Minute, 30 Second

Houten vloeren hebben een prachtige natuurlijke en warme uitstraling. Door echt hout te gebruiken geef je veel karakter mee aan je woning. En aangezien jouw vloer de gehele oppervlakte van je woning bestrijkt, is dit een belangrijke interieurkeuze. Omdat de houten vloer uit natuurlijk materiaal bestaan zijn er een aantal dingen die je moet weten over het onderhoud ervan. Dat geldt ook voor de juiste manier van isoleren. Het hout zelf houdt weinig koude lucht tegen. Het is daarom extra belangrijk om voor een goede isolerende laag te zorgen. Zo voorkom je vochtschade aan de vloer zelf, nare vocht en schimmelplekken op de muren en een torenhoge energierekening.

Kies het juiste isolatiemateriaal voor je houten vloer

Voor het isoleren van een houten vloer is het belangrijk dat je kiest voor een materiaal dat ademt en dus niet volledig luchtdicht is. Wat je goed kunt gebruiken in combinatie met dit vloertype is steenwol, glaswol, minerale wol, katoenvezel of houtvezel. Meer weten over geschikte isolatiematerialen voor het isoleren van een houten vloer? Op Vloerisolatie-info.nl lees je handige tips en tricks.

Bepaal of je de houten vloer het best van onderaf of van bovenaf kunt isoleren

Is er een mogelijkheid om de onderkant van de vloer makkelijk te bereiken, bijvoorbeeld via de kruipruimte? Dan kan je als je dat wil vrij eenvoudig de ruimte tussen de dragende balken van de vloer bedekken met het isolerende materiaal. De balken hoef je dan niet mee te nemen, die zijn van zichzelf al genoeg geïsoleerd. Wel eerst even checken hoe de vochtigheidsgraad van het hout is. Deze moet niet boven de 20 % uitkomen. Is dat wel zo dan is het belangrijk dit eerst aan te pakken.

Is de onderkant lastig om bij te komen, dan is isolatie aanbrengen van bovenaf ook mogelijk. Het beste moment om dit te doen is echter wel als de vloer toch vervangen gaat worden of voor je een nieuwe vloer aanlegt in een nieuw huis. Anders moet de houten vloer eerst helemaal weggehaald worden en na het aanbrengen van de isolatielaag opnieuw worden gelegd. Isoleer je van bovenaf dan kun je de isolatie zowel onder of boven de ondervloer aanbrengen. 

Ruimte tussen het isolerende materiaal en de houten vloer laten

Door wat ruimte vrij te laten tussen de isolatielaag en de planken van je houten vloer zal het effect nog beter zijn. Houd daarvoor 2 cm aan. Laat echter geen kieren tussen het isolerende materiaal en de balkconstructie waar de vloer op rust. Dan zal via die weg alsnog warme lucht ontsnappen

Geluidsoverlast en burenruzies voorkomen door isolatie aan te brengen onder een houten vloer

De mooie authentieke planken van een houten vloer willen nog wel eens als een klankkast fungeren. Schuivende en tikkende geluiden verspreiden zich dan naar andere ruimtes in huis of bijvoorbeeld naar je buren die direct onder of naast je wonen. Deze geluiden kunnen heel erg storend en vervelend zijn. Met de juiste isolatielaag onder de vloer zal het geluid veel minder ver reiken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
woz waarde bepalen Previous post Zorgen voor een juiste WOZ waarde
v Next post Manieren om een ​​badkamer zonder ramen lichter te maken