Read Time:3 Minute, 44 Second

Een borrel met vrienden is natuurlijk niet compleet zonder een goed gevulde borrelplank. En hoe kan je al die kaas, worst en andere lekkernijen nou beter presenteren dan op een houten borrelplank? Deze serveerplanken zijn favoriet op menig borrel én als decoratie op je aanrecht. Beginnen jouw kostbare borrelplanken wat gebruikssporen te vertonen? Wij geven je alle tips om je borrelplank extra lang zo goed als nieuw te houden! 

Staat jouw aanrecht vol met imposante borrelplanken? Dan ben je niet alleen, want ook bij ons zijn deze favoriet als decoratie én serveerplank. Vaak worden deze borrelplanken van mooie houtsoorten gemaakt, waardoor ze niet geschikt zijn voor de vaatwasser. Daarom vergt het mooi houden van de houten borrelplank een beetje extra liefde en tijd. Lees snel verder om te ontdekken wat je precies het beste kan doen. 

Handwerk 

Een houten borrelplank is ontzettend mooi, maar ook kwetsbaar. Gebruik deze dan ook niet of zo min mogelijk als ordinaire snijplank. Zo voorkom je dat jouw zorgvuldig uitgezochte borrelplanken binnen no time onder de krassen zitten. Probeer borrel waren al gesneden te serveren en gebruik ‘m niet om brood te snijden of tijdens het koken om ingrediënten op te snijden. Vooral kip is uit den boze, omdat de snijplank niet in de vaatwasmachine kan. De temperatuur is te hoog voor het hout en vaatwastabletten zijn vaak te agressief. Was de plank het liefst zo snel mogelijk na gebruik af met een zachte afwasborstel en lauwwarm water. Zo voorkom je dat eventuele vetvlekken te diep in het hout trekken en onuitwisbare sporen achterlaten. 

Original Home snijplank teak
Original Home snijplank van teak

Grootmoeder’s tip 

Geheel volgens schoonmoeders tips, blijft natuurlijk schoonmaakmiddel toch altijd het beste te werken. Zo is het soda het perfecte middel om vetvlekken uit je kostbare borrelplanken te verwijderen. Dit natuurlijke schoonmaakmiddel is namelijk niet agressief, maar wel ontzettend goed in het verwijderen van vet. Meng simpelweg een paar scheppen soda in een beetje warm water en gebruik dit mengsel om je plank te schrobben met een afwasborstel of sponsje. Spoel de plank af met water en voilá! Je plank is weer zo goed als nieuw en klaar voor de volgende borrel! 

Droogmethode

Na het wassen van je borrelplank, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te drogen. Dit doe je door de plank met een schone doek droog te deppen en vervolgens rechtop te laten drogen. Leg de plank nooit, maar dan ook echt nooit, in de zon of op een verwarming om het droogproces te versnellen. De hoge temperatuur kan er namelijk voor zorgen dat het hout scheurt en dan ben je nog verder van huis. Heb dus geduld en laat de plank rustig in de keuken drogen aan de lucht.

Liefde & aandacht

Je plank op de juiste manier schoonmaken is een deel van het verhaal. Om een houten plank nóg langer mooi te houden, zul je deze moeten verzorgen. Smeer je plank regelmatig in met olie, zoals lijnzaadolie, arachideolie, druivenpitolie of bijenwas. Olijfolie daarentegen is geen goed idee, omdat deze te vet is en daardoor juist vetvlekken veroorzaakt. Grote kans dat de winkel waar je een mooie, houten borrelplank aanschaft ook speciale houtolie voor planken verkoopt. Hiermee weet je zeker dat je goed zit. Smeer je plank dus regelmatig in met een laag olie om deze jong en levendig te houden. 

Hampson Woods serveerplank van iepenhout
Hampson Woods serveerplank van iepenhout
Olijfhout serveerplank
Olijfhout serveerplank

Aan al het moois komt een eind

Hoe hard jij ook je best doet om je houten borrelplanken goed te verzorgen, aan al het moois komt een eind. Na misschien wel jaren van trouwe dienst, kan het bijna niet anders dan dat jouw borrelplank gebruikssporen laat zien. In principe kan dit juist een karakteristieke uitstraling geven, een beetje zoals kraaienpootjes bij mannen van boven de 40. Toch is het niet zo hygiënisch, omdat deze krassen en diepe groeven ook een favoriet plekje zijn van bacteriën om zich lekker te nestelen. Begint je plank er een beetje doorleeft uit te zien? Dan is het tijd om afscheid te nemen. Tenminste, als serveerplank. Een knap uitziende borrelplank kan je altijd nog bewaren als decoratie. Dat is ten slotte minstens de helft van de functie van een houten borrelplank, niet waar? 
Met deze tips blijven je borrelplank zo lang mogelijk jong en levendig. Zo kun je eindelijk beginnen aan je verzameling. Wat is er nou leuker dan een heel arsenaal aan mooie, houten borrelplanken op je aanrecht?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Geld besparen Previous post 6x Geld besparen op meubels in huis
waar let je op bij een verhuizing Next post Waar let je op als je verhuist?