Read Time:2 Minute, 40 Second

Aardgas is een fossiele brandstof en raakt dus op den duur op. In 2050 moet de energievoorziening in Nederland volgens het Energieakkoord bijna geheel duurzaam zijn. Daarom moeten we met z’n allen zo snel mogelijk van het gas af. Tot voor kort moest elk nieuw huis verplicht een gasaansluiting hebben. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Daarom komen er steeds meer gasloze huizen bij. Hieronder een overzicht van de technieken die worden gebruikt om een gasloos huis toch van alle gemakken te voorzien. 

Gasloos verwarmen
In huizen zonder gasaansluiting kun je nog steeds kiezen voor een centrale verwarming. Het water wordt alleen niet meer verwarmt met gas maar met elektriciteit. Dit elektrisch verwarmen kan met een warmtepomp. Een warmtepomp maakt gebruik van warmte uit bijvoorbeeld de lucht en verwarmt (via een ingenieus systeem) zeer efficiënt het water voor je cv. Om je huis verder te verduurzamen kun je warm water uit de grond op pompen, zogenoemde aardwarmte. Hierdoor hoeft je warmtepomp het water veel minder te verwarmen, waardoor je nog meer energie bespaart. Een andere mogelijkheid is om overal in huis infraroodpanelen (werkend op elektriciteit) op te hangen. Met bewegingsmelders is het mogelijk om alleen de ruimtes te verwarmen waarin personen aanwezig zijn. Hierdoor bespaar je een hoop elektriciteit. 

Gasloos warm water
Het warme water wat je gebruikt om bijvoorbeeld te douchen kan opwarmen met je warmtepomp. Om extra te verduurzamen kun je kiezen voor een zonneboiler. Hierin wordt water op het dak door de zon verwarmd, waardoor een warmtepomp het water minder ver hoeft op te warmen. Ook een aansluiting op een warmtenet kan zorgen voor warm water. Een warmtenet is een leidingenstelsel waarin koelwater van de industrie naar huishoudens getransporteerd wordt. Het water is meestal 90 graden Celsius en daarmee heet genoeg om als warm water te gebruiken. 

Gasloos koken
Het gasfornuis maakt in een gasloos huis plaats voor elektrische kookplaten. Tegenwoordig wordt meestal gebruikgemaakt van een inductiekookplaat. Deze kookplaat wordt zelf niet warm, maar doordat deze kookplaat een magnetisch veld opwekt, wordt de onderkant van speciale pannen wel warm. Hierdoor gaat e minder warmte verloren. Op deze manier kan dus veilig en efficiënt gekookt worden.

Is gasloos ook direct duurzaam?
Gas is een fossiele brandstof die bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Door van het gas af te gaan lijkt het alsof je goed bezig bent, maar dat is niet altijd het geval. Gasloze huizen verbruiken namelijk meer elektriciteit. Als deze elektriciteit uit kolen- of gascentrales komt, stoot je nog evenveel als een huis mét gas. Je hebt het probleem alleen verplaatst. Om echt minder broeikasgas uit te stoten moet je dus het stroomverbruik terugdringen en zorgen dat je stroom duurzaam wordt opgewekt. Om energieverbruik verder terug te dringen kun je bijvoorbeeld je huis nog beter isoleren. Voor duurzame stroom kun je overstappen naar een energieleverancier die al zijn stroom uit duurzame bronnen opwekt. Helemaal duurzaam is het om je dak te bedekken met zonnepanelen. Je hoeft veel minder stroom af te nemen van je energieleverancier waardoor je energierekening nog verder zal dalen. Al deze maatregelen kosten veel geld, maar op de lange termijn verdien je dit terug doordat je bijna geen geld meer kwijt bent aan je energierekening.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Bijzondere design kroonluchters
Next post Wat doet oker geel met je interieur?