Als de gevel van het huis er niet meer mooi uitziet of aan het afbrokkelen is, is het tijd voor een nieuwe verflaag. Voordat je de afzonderlijke gevelbekledingen gaat schilderen, moet je echter wel de nodige voorbereidingen treffen. Dit werk omvat een grondige reiniging van de gevel – bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger. Wanneer je kleine beschadigingen tegenkomt, kan je deze direct repareren. Het is van belang dat een goede grondverf aanbrengt, om het aantal lagen te verminderen. Grondig voorwerk aan de gevelverf is daarom in veel opzichten de moeite waard.
Hoe vaak je de gevel moet overschilderen hangt af van de gekozen gevelverf en de ondergrond. Dispersieverven zijn geschikt voor sterke, kleurrijke gevelbekledingen, terwijl silicaatverven werken voor cementhoudende, poreuze ondergronden. Ademende kalkverf wordt vooral gebruikt voor pasteltinten, maar is niet geschikt voor sterk geïsoleerde gevels. Polymeerhars verven zijn weer geschikt voor minerale pleisters, beton en metselwerk.
In principe begin je met de hoek van de gevel van het huis te schilderen. Daarna begin je met de grondverf waaraan je water en een anti-algen- of anti-schimmel concentraat kunt toevoegen. Daarna moet je minstens één tussenlaag aanbrengen. Verdun ook hier de Sikkens verf en breng eventueel een beschermend concentraat aan. Breng ten slotte de laatste laag onverdunde gevelverf aan. Deze laag wordt in de lengte en in de breedte aangebracht.
Het is essentieel om een veilige steiger te gebruiken voor het schilderen van de huisgevel. Dit maakt het werk veel gemakkelijker en verhoogt je veiligheid aanzienlijk. Een kleinere, mobiele steiger is ook handig bij het schilderen op de begane grond.
1. Het controleren van de gevel
Veeg de gevel af, verwijder bijvoorbeeld zand of andere vuil. Als het pleisterwerk afbrokkelt of de oude gevelverf gemakkelijk afbladdert, verwijder dan de defecte plekken uitgebreid voordat je de nieuwe gevel gaat schilderen.
Je kun ook een kleine test om zeker te zijn dat je gevel te verven is, met behulp van een plakbandtest. Om dit te doen, schuur je eerst het testgebied een klein beetje met een scherp voorwerp. Daarna plak je schilderstape erop. Wanneer je deze er na een klein moment weer afhaalt kun je zien of oude verf vast blijven zitten. Wanneer dit het geval is, is de ondergrond niet te gebruiken en moet deze worden verwijderd. Daarna kan je pas echt beginnen.
2. Maak de ondergrond grondig schoon voordat je gaat schilderen
Alle oppervlakken moeten schoon, droog en stofvrij zijn voordat ze worden gegrond en geverfd. Hiervoor veeg je eerst de gevel grofweg schoon en maak je de buitenmuur grondig schoon met een hogedrukreiniger. Mos en algengroei moeten ook zorgvuldig worden verwijderd – gebruik hier bijvoorbeeld een hogedrukreiniger voor.
Het is wettelijk verplicht om afvalwater, verfresten en straalzand volledig op te vangen en op de juiste manier af te voeren. Om dit te doen moet je het werkgebied aan alle kanten afschermen met een geschikt dekzeil.
3. De voorgevel repareren
Repareer scheuren en gaten in de gevel en vervang, indien nodig. Plak vervolgens deuren, ramen en andere gevoelige delen van de gevel (bijv. buitenverlichting, bel en ventilatieklep) af met plakband en folie om ze te beschermen tegen vuil en beschadigingen.
4. Test het absorptievermogen en bereidt het voor indien nodig
Met een natte spons kunt u kijken of de gevel vocht absorbeert. Als de gevel vocht absorbeert, dan moet je de gevel nog even laten drogen. Wanneer dit niet het geval is breng de grondverf royaal aan met een oppervlakte kwast of een roller. Pas op dat je niet in direct zonlicht doet.
5. Het schilderen van hoeken en hoeken van de gevel van het huis
Het eigenlijke schilderen van de gevel begint met het schilderen van de hoeken en daarna de grotere oppervlaktes van de gevel.
Architectonische details, speciale elementen of delen van de huismuur moeten met het penseel worden geschilderd – vooral als ze later in contrasterende kleuren verschijnen.
6. Voor- en tussenlagen
Gebruik de gevelverf voor de voor- en tussenlagen. Afhankelijk van de instructies van de fabrikant kun je de primer verdunnen met 5 tot 15% water. De met water verdunde gevelverf vermindert het verbruik tijdens het schilderen. Je gaat hierdoor zuiniger om met de verf, dit scheelt in de kosten.
Om de verf en de gevel beter te beschermen, voeg je indien nodig een schimmelwerend middel (anti-schimmel concentraat) en/of een algicide toe aan de verf. De concentraten voorkomen effectief de vorming van schimmels en algen.
7. Laatste verflaag: kruislings schilderen
De laatste verflaag op de buitengevel wordt met onverdunde verf in drie stappen aangebracht: De verf op de verfroller wordt eerst in de lengterichting aangebracht, dan in de dwarsrichting en nogmaals in de lengterichting. Rol de afzonderlijke stroken met de verf nat op nat. Op deze manier bereik je de hoogste dekking voor de gevel van je huis.