Read Time:2 Minute, 18 Second

Spouwmuurisolatie is een van de gemakkelijkste en meest kosteneffectieve vormen van isolatie in huis. Het verhoogt de energie-efficiëntie van een huis, vermindert warmteverlies en jouw ecologische voetafdruk, en kan het huis warmer en goedkoper maken om te verwarmen. De meeste oudere huizen die vanaf 1920 zijn gebouwd, hebben spouwmuren en tenzij het huis in de afgelopen 15-20 jaar is gebouwd, is het waarschijnlijk dat ze hol zijn, wat resulteert in meer warmteverlies. Tijd dus om te isoleren. Lees snel verder, want spouwmuurisolatie nadelen zijn er eigenlijk niet!

Het vullen van de spouwmuur met isolatie is een geweldige manier om te besparen op de energierekening en kan je een hoop geld per jaar besparen. Lees verder om alles te weten te komen over spouwmuurisolatie, de voordelen en de verschillende soorten die beschikbaar zijn om je te helpen een slimme keuze te maken.

Wat is een spouwmuur?

De meeste huizen die vanaf 1920 zijn gebouwd, zijn er meestal mee gebouwd, en het is waarschijnlijk een term die je eerder hebt gehoord, maar wat is een spouwmuur precies? Een spouwmuur is een soort muur die in een woning wordt gebouwd en een holle kern bevat. Dit holle centrum staat bekend als de ‘holte’. Deze spouw heeft aan weerszijden één muur, één aan de binnenkant van het huis en één aan de buitenkant, waardoor er in het midden een kleine ruimte overblijft. Deze spouw kan leeg zijn of gevuld met isolatie.

Wat is spouwmuurisolatie?

Dit betreft elke isolatie die is geïnstalleerd in een spouwmuur, het holle midden tussen de binnen- en buitenmuren van het huis. Dit type isolatie wordt geplaatst door gaten in de buitenmuur te boren, door de mortelvoeg heen. De gaten zijn meestal 22-25 mm, de grootte van een kleine ring. Nadat de gaten zijn geboord, wordt er isolatie in geïnjecteerd om de spouw op te vullen. De gaten worden dichtgemaakt zodra de installatie is voltooid.

Hoe weet je of de muren in jouw huis spouwmuren zijn?

Het eerste dat je moet weten, is de leeftijd van je huis, en dit kan je snel op internet zoeken, op je hypotheekoverzicht  controleren of kadaster te controleren. Als jouw woning na 1920 is gebouwd, is de kans groot dat je een spouwmuur hebt.

Je moet controleren op zichtbaar metselwerk aan de buitenkant van het huis. Als je merkt dat alle stenen in de lengte zijn gelegd, even lang zijn en een langere omtrek hebben, betekent dit meestal dat er een spouwmuurconstructie is gebruikt. Als de stenen niet even lang zijn, met een aantal geplaatste ‘uiteinden’, is het waarschijnlijk dat je een solide muurconstructie hebt. De installateur zal in ieder geval een volledige beoordeling maken en kunnen bevestigen of jouw woning geschikt is en wat voor constructie je hebt!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
schimmels verwijderen Previous post Schimmels uit je woning verwijderen 
mobiele airco Next post Een mobiele airco: multi-inzetbaar