Hoeveel zonnepanelen heeft een gemiddeld huis nodig? Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een huis met 3 slaapkamers? Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een huis van 2000 m²? Dit zijn allemaal veel gestelde vragen om zonnepanelen berekenen. Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je huis, moet je eerst weten wat je doelen zijn.
Wilt je jouw ecologische voetafdruk minimaliseren? Het rendement op je investering maximaliseren? Zoveel mogelijk geld besparen? De meeste mensen willen geld besparen en tegelijkertijd hun impact op het milieu minimaliseren. Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je weten:
– de gemiddelde energiebehoefte
– huidige energieverbruik in watt
– klimaat en de hoeveelheid zonlicht in jouw omgeving
– rendement van de zonnepanelen die je overweegt
– fysieke grootte van de zonnepanelen die je overweegt
Een eenvoudige manier om de vraag “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig” te beantwoorden, is door een professionele zonne-installateur te raadplegen, die je een gratis evaluatie voor jouw huis kan geven.
Hoeveel zonne-energie heb je nodig?
Om de gemiddelde energiebehoefte van een huis te bepalen, kijk je naar de energierekeningen uit het verleden. Je kunt daarmee berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt door de energiebehoefte van je huishouden per uur te vermenigvuldigen met de piekuren aan zonlicht in jouw gebied en dat te delen door het wattage van een paneel. Gebruik een voorbeeld met laag wattage (150 W) en hoog wattage (370 W) om een bereik vast te stellen (bijv. 17-42 panelen om 11.000 kWh/jaar te genereren). Houd er rekening mee dat de grootte van jouw dak en hoeveel zonlicht dat dak krijgt, ook factoren zijn. Werk je met een ervaren paneel installateurs, dan doen zij al deze berekeningen voor je.
Hoeveel watt gebruik je momenteel?
Kijk naar jouw elektriciteitsrekening voor gemiddeld verbruik. Zoek naar “Kilowattuur (of kWh) Gebruikt” of iets dergelijks, en noteer vervolgens de weergegeven tijdsduur (meestal 30 dagen). Als jouw factuur geen gebruikte kilowattuur weergeeft, zoek dan naar begin- en eindmeterstanden en trek de vorige aflezing af van de meest recente.
Je wil het dagelijks en het uur verbruik voor je berekeningen, dus als jouw factuur geen daggemiddelde laat zien, deel je het maand- of jaargemiddelde door respectievelijk 30 of 365 dagen en vervolgens opnieuw door 24 om jouw uurgemiddelde elektriciteitsverbruik te bepalen. Het antwoord is in kW. En voor het geval je je afvraagt, een kilowattuur is hoeveel stroom je op een bepaald moment gebruikt, vermenigvuldigd met de totale tijd dat de stroom wordt gebruikt!