Read Time:3 Minute, 26 Second

De keuze voor het leggen van een nieuwe vloer in je appartement, huis of kantoor is een belangrijke. Deze bepaalt namelijk voor lange tijd hoe het interieur daarvan eruitziet en niemand wil deze na een jaar moeten vervangen, omdat de keuze toch niet de juiste bleek. Ga je voor een massief parket? Wordt het een visgraat parket? Moet het een donkere of lichte kleur worden? Een hoop afwegingen voor een belangrijke keuze, maar wij helpen je hierbij.

Verschillende soorten parket

Allereerst moet je beseffen dat er behoorlijk wat verschillende soorten parket zijn en het beste laat je je hierover goed informeren bij een specialist. Zo zijn er veel verschillende opties bij parket van Parket-paleis.nl, waar je een hoop informatie kunt inwinnen en een duidelijk beeld krijgt van wat mogelijk is. Een van de belangrijkste afwegingen die je moet maken is of je lamelparket neemt of massief parket. Eerstgenoemde is de meest voorkomende variant. Deze kun je makkelijk leggen, in tegenstelling tot massief parket, dat gelegd moet worden door professionals, omdat dit een stuk moeilijker is. Daarnaast moet deze vloer na het leggen geschuurd worden en in de olie of vernis gezet. Het uitharden hiervan duurt minimaal een week. Al met al is een massieve vloer leggen dus veel omslachtiger en kan deze ook niet in combinatie met een vloerverwarming. Een groot voordeel van massief parket is dat het erg duurzaam is en de mogelijkheid heeft om meerdere keren geschuurd te worden, waarna het opnieuw gelakt of vernist kan worden.

De hardheid van parket

Er zijn verschillende varianten in de hardheid van parket, die gemeten kan worden volgens de ‘hardheid volgens Janka.’ Hierbij wordt de kracht gemeten die nodig is om een gladde stalen bol met een diameter van 11,284mm voor de helft in het hout te drukken. De totale oppervlakte van de halve bol is precies 100mm2 en de waarde die hieruit komt wordt aangegeven met een N. Bepaalde ruimtes waar veel gelopen wordt vragen om een hogere hardheid, denk hierbij aan de hal, woonkamer en trappen. Voor woningen waar normaal geleefd wordt raden we je aan parket met een houten toplaag te nemen met hardheid hoger dan 5.000N. Voor kantoren en woningen waar meer dan normaal gelopen wordt raden wij aan een minimale hardheid van 6.000N. Bij extreem hoog gebruik, kun je zelfs kiezen voor meer dan 7.000N.

Toplaag van lak

De toplaag van parket kan zijn afgewerkt met olie of met lak en de keuze is puur afhankelijk van smaak, beide varianten hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn de voordelen van lak dat er geen schadelijke stoffen voor worden gebruikt en dat het een hoge esthetische waarde heeft. Daarnaast is het makkelijk te onderhouden en goed schoon te maken. Een ander groot voordeel is dat het een hoge flexibiliteit heeft van de oppervlakte en het weerstand biedt tegen vergrijzing. Nadeel van lak is dat krasjes moeilijk zijn weg te halen, zonder de hele vloer te moeten schuren en van een nieuwe laklaag te voorzien. Gelukkig gebeurt dit niet zo snel, omdat de lak ook een soort van beschermingslaag is.

Toplaag van olie

Bij een toplaag van olie wordt de tekening/nerf van het hout duidelijk zichtbaar en zijn krasjes makkelijk weg te werken. Parket met olie heeft echter meer periodiek onderhoud nodig. Met enige regelmaat (minimaal 1 keer per jaar) zal de vloer van een nieuwe olielaag voorzien moeten worden. Een goed onderhouden parketvloer met een olie toplaag blijft langer goed dan parket met een vernislaag. Ook kan een olievloer in de (bijen)was gezet worden. Hierdoor krijg je een zeer langdurige en ecologisch verantwoorde bescherming.

Vloerverwarming

Het laatste punt waar je rekening mee moet houden is het wel of niet aanwezig zijn van vloerverwarming. Alle lamelparketten kunnen hierop gelegd worden, maar er zijn bepaalde soorten parket die hier beter op reageren. Zo kan een eiken parket erg goed werken met vloerverwarming. Zo lang je met alle bovenstaande feiten rekening houdt en je goed laat informeren, moet het geen enkel probleem zijn om de voor jou perfecte parketvloer te vinden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Cognac leer in huis Previous post Cognac leer in huis: 5 x inspiratie
tips voor een gezellige zithoek Next post 5 tips voor een gezellige zithoek